2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cáfolják, hogy sugárzás-növekedés lenne Csernobilban

2005. június 15. 14:14, utolsó frissítés: 15:38

A sugárzási helyzet Kijevben és Kijev megyében stabil, a talaj háttérsugárzása és a víz radioaktívizotóp-tartalma nem haladja meg a baleset előtti szintet - áll az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának internetes oldalán.

A csernobili atomerőműben minden a terv szerint üzemel, a háttérsugárzásban hetek óta nincsen változás a szokásos értékekhez képest - közölte Volodimir Tiscsenko, a kijevi Csornobilinterinfo sajtóügynökség igazgatóhelyettese. Szerdán beszélt telefonon az atomerőmű vezetőségével, semmilyen rendellenességről nem számoltak be, hétfőn személyesen is járt Csernobilban, és semmilyen szokatlant nem tapasztalt.

Feltételezése szerint az első ilyen hír forrása május végén a fehéroroszországi meteorológiai szolgálat jelentése lehetett, amely nem zárta ki, hogy a szokatlanul meleg hőmérséklet egy esetleges csernobili rendkívüli esemény következménye - magyarázta Tiscsenko arra a kérdésre válaszolva, hogy mivel magyarázhatóak azok a híresztelések, amelyek szerint az atomerőmű területén megerősödött radioaktív sugárzás tapasztalható és kitelepítik az embereket a tiltott övezetből. A másik ilyen ok az igazgatóhelyettes szerint az lehetett, hogy nemrégiben tervezett gyakorlatot tartottak az erőmű területén.

A csernobili atomerőmű 4. reaktorában 1986. április 26-án történt robbanás. Az erőmű utolsó működőképes reaktorát, a 3. számút 2000 decemberében állították le végleg. Azóta az erőmű telephelyén húsz nemzetközi program folyik, köztük bezárással kapcsolatos műveletek, radioaktív hulladék- és kiégett fűtőanyagtároló építése, valamint a felrobbant 4. reaktor fölé építendő új szarkofág előkészületei. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS