2020. február 27. csütörtökÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trianon-évforduló: leköpdösték Kossuth szobrát

2005. június 06. 11:39, utolsó frissítés: 11:48

Hétfői szlovákiai lapok szerint a trianoni békeszerződés 85. évfordulóján Rozsnyón felvonuló szlovák neonácik közül többen leköpdösték Kossuth Lajos szobrát. A szervezők uszító plakátjaiból már a múlt hét elején tudni lehetett, hogy két szélsőséges szlovák szervezet, a Szlovák Közösség (SP) és az Új Szabad Szlovákia (NSS) több száz híve gyülekezik majd szombaton.

Ők azért készültek tüntetni, hogy dicsőítsék a trianoni döntést és ledöntsék a sok évtized múltán két éve ismét felállított rozsnyói Kossuth-szobrot. Vélhetően a rendőri erők készültségének híre miatt mindössze nyolcvan újfasiszta utazott csak Rozsnyóra, ahol az egykori Hlinka-gárda fekete egyenruháit utánzó öltözetben, szlovák és román zászlók alatt, "Álljuk útját a magyar sovinizmusnak !" feliratú transzparens alatt, rendzavarás nélkül végigvonultak a városon.

Hangadójuk, Marián Kotleba kijelentette: eredményesen fognak küzdeni azért, hogy "a magyar keselyű, Kossuth" szobra eltakarodjon a városból. Ennek érdekében a szobor felállítói ellen, bűncselekmény gyanújával feljelentést tettek a rendőrségen.

Kotleba ezt követően leköpte a szobrot és a talapzaton elhelyezett, magyar nemzetiszínű szalaggal díszített koszorúkat. Ugyanezt utána még néhányan követték, és sérelmezték, hogy akciójukat a rendőrség szemmel tartja, bezzeg a magyarok ünnepléseire rá se hederít. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS