2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar fiatalokra támadtak szerb gimnazisták

2005. május 30. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Palicson szerb gimnazisták támadtak meg magyar fiatalokat - olvasható a Magyar Szó című újvidéki napilapban. A lap szerint szombaton a palicsi Kisvendéglőben ünnepelték egy szabadkai gimnázium végzősei az iskola végét. A magyar fiatalok a vendéglő közelében egy padon üldögéltek, amikor egy szerb gimnazista lány meghallotta, hogy magyarul beszélnek, és kiabálni kezdett, hogy tűnjenek innen, ez Szerbia. A fiatalok azt válaszolták, ez Vajdaság. A lányt elrángatták barátnői, de később visszatért két szerb fiú, vélhetően a kérdéses lány osztálytársai.
"A magyar fiatalok előre megbeszélték, hogy semmiképpen sem válaszolnak a provokációra. Pedig provokálták őket: sörösüvegeket dobáltak feléjük. Szerencsére senkit sem találtak el. Az egyik szerb fiú mégis azzal az ürüggyel, hogy miért mosolyog rá az egyik fiú, pofon csapta az egyik magyar egyetemistát. A másik magyar fiú barátja védelmére kelt, de rövidesen őt is helybenhagyták. A földre teperték, megrugdosták, amikor pedig felállt egy sörösüveggel majdnem a szemét ütötték ki. Amikor látták, mennyire vérzik a fiú, elmenekültek" - írja a Magyar Szó.
Hogy volt-e nemzeti színezte ennek az incidensnek, az egyik sértett a következőket mondta: "Annyi bizonyos, hogy a lány, aki odajött hozzánk, azt mondta, tűnjünk innen, menjünk Magyarországra, ez itt Szerbia, aztán pedig amikor a fiúk odajöttek, nagyon durván szidták a magyar anyánkat". A magyar fiatalok kihívták a rendőröket, és megmutatták nekik az elkövetőket. Az egyik magyar fiatal szeme felrepedt.
A szóban forgó palicsi vendéglőben nyitotta meg négy nappal korábban Szili Katalin magyar és Predrag Markovic szerb parlamenti elnök a "toleranciatábort" szerb és magyar fiatalok számára. Egy nappal korábban ugyanott Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök költötte el ebédjét vajdasági magyar politikai vezetők társaságában. (mti/nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS