2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frissítve: Ausztria 231 idősgondozót alkalmazott Romániából és Bulgáriából

2020. április 02. 10:39, utolsó frissítés: 16:42

Frissítve: Bár az Euractiv.com egészségügyi személyzetet említett, az AFP hírügynökség szerint nem orvosokról és asszisztensekről, hanem idősgondozókról van szó, hiszen általában 65 000, többnyire szlovákiai és romániai idősgondozó dolgozik az országban, és 33 000 embernek van szüksége állandó gondozása. Ebben fognak segíteni az újonnan alkalmazott romániai és bulgáriai embereket.

Korábban az Euroactiv nyomán is mi azt írtuk, hogy Ausztriába több mint kétszáz egészségügyi dolgozó érkezett a napokban charterjárattal Romániából és Bulgáriából.

Az osztrák egészségügyi rendszer fennmaradását eddig is a kelet-európai munkaerő segítette, sokan vállaltak rövid távú, három-négy hetes munkákat. Az országban a koronavírus idején még nagyobb szükség van a képzett kelet-európai orvosokra és ápolókra, így úgy döntöttek, még több embert alkalmaznak - írták.

Március 31-én így 231 gondozó érkezett az ország déli részére. A regionális hatóságok megszervezték, hogy különjárattal indulhassanak el Szófiából és Temesvárról. Christiane Teschl-Hofmeis, a helyi szociális hivatal vezetője azt mondta, nem tudja, hogy ez egy egyszeri akció vagy lesznek még továbbiak is. Ha a helyzet megkívánja, megtesznek majd mindent, hogy megfeleljenek a kihívásoknak.

Mivel több keleti ország is lezárta a határait, Ausztria aggódni kezdett, hogy meg fog szűnni a rendkívül fontos emberanyag-áramlás az idősek otthoni ellátásába. A hatóságok mindent megtesznek ezért, hogy ne történjen baj: a most érkezők tizennégy napos karanténban lesznek, mielőtt elkezdhetik a munkát. Utána viszont sokkal többet fognak maradni, mint a megszokott három-négy hetes időtartam.

Teschl-Hofmeister azt mondta, hetven munkásra volt szükségük azonnal, de a biztonság kedvéért végül 231-et alkalmaztak.

Az Európai Bizottság nemrég olyan intézkedéseket jelentett be, amelyek segítségével biztosítani tudják a kulcsterületeken dolgozók mobilitási lehetőségeit.

Mindeközben Romániában több tucatnyi kórházi dolgozó mondott fel a munkahelyén a rossz felszereltségekre és az eszközhiányra hivatkozva. (euractiv/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS