2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszavazták: Orbán Viktor határozatlan ideig a parlament nélkül kormányhozhat

2020. március 30. 18:25, utolsó frissítés: 2020. március 31. 11:33

Március 30-án plenáris ülésén a magyar parlament 138 igen, 53 nem szavazattal, nulla tartózkodás mellett elfogadta az úgynevezett "koronavírus-törvényt", amely a kormányt felhatalmazza határozatlan időre, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig a védekezés érdekében rendeletekkel irányíthassa az országot, egyes törvények alkalmazását felfüggessze, törvényi rendelkezésektől eltérjen, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhasson.

A törvényhez az ellenzéki pártok több módosító javaslatot is benyújtottak, amit a zárószavazás előtt egytől egyig mind leszavazott a Fidesz–KDNP-s többség.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, a Liberálisok, valamint Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők már egy hete nyilatkozatot adtak ki, amiben elmondták, miért nem tudják támogatni a koronavírus-törvényt. Ők azt szerették volna, ha egy bizonyos időszakra szólna a felhatalmazás, amelyet szükség esetén meg lehetne hosszabbítani, de Orbánék ezt nem voltak hajlandóak elfogadni.

Múlt hétfőn az Országgyűlésen nem ment át a javaslat, akkor négyötödös többség kellett volna hozzá.

A törvény értelmében a kormány „a veszélyhelyzetben – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken és szabályokon túl – az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat”.

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor a veszélyhelyzet során folyamatosan működik, „a tanács ülése a veszélyhelyzet megszűnéséig az elnök döntése alapján elektronikus kommunikációs eszköz igénybevételével is megtartható”.

Az is benne van még, hogy „a veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak”, valamint „a veszélyhelyzet megszűnését követő napig országos és helyi népszavazás nem kezdeményezhető, a már kitűzött országos és helyi népszavazások elmaradnak" (via index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS