2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Star Wars á la Bush: szuborbitális űrjármű, rádióhullámok, Isten rúdja

2005. május 20. 13:22, utolsó frissítés: 13:22

George Bush amerikai elnök készülő nemzetbiztonsági direktívája jelentősen módosítani fogja a világűr katonai felhasználásának eddigi amerikai politikáját és utat nyithat támadó és védelmi űrfegyverek hadrendbe állítása előtt – írta szerdán a The New York Times. Ilyen fegyverrendszer lenne a lap szerint a Global Strike (Globális csapás) stratégiája alapján egy szuborbitális űrjármű. Ez fél tonnás robbanófejjel ellátott, precíziós fegyvereket szállítana, amelyekkel 45 percen belül a világ bármely pontján lesújthatnak az ellenségre.

Van olyan program, amely szerint műholdakra aggatott tükrök segítségével lézersugarakkal vennének célba földi célpontokat, egy másik szerint rádióhullámokat alakítanának fegyverré, amelynek hatóereje az ellenséges katona vállon veregetésétől a megpirításáig terjedne a légierő egyik dokumentumának megfogalmazása szerint.

A Rods from God becenevű fegyver (Isten rúdjai) olyan titán-, wolfram- vagy uránhenger lenne, amelyet az "űr pereméről" 11 500 kilométeres óránkénti sebességgel indíthatnának földi célpontra, ahol kisebb atombombával vetélkedő méretű pusztítást okozhatna. Az áprilisban felbocsátott XSS-11 kísérleti műhold összezavarhatja más országok katonai felderítő és távközlési műholdjait. Az űrfegyver-programokra a lap szerint már dollármilliárdokat költöttek.

Amerika számos szövetségese és potenciális ellensége várhatóan űrfegyverkezési hajsza elindításával fogja vádolni a washingtoni kormányt – jegyezte meg a lap. Ugyanakkor úgy tudja, hogy a direktíva heteken belül elkészülhet.

Az új irányelveket leginkább szorgalmazó légierő tisztségviselői a New York-i napilapnak hangsúlyozták, hogy a direktíva nem a világűr militarizálását irányozza elő. Magyarázatuk szerint nem arra összpontosítanak, hogy tartósan fegyvereket helyezzenek az űrben, hanem arra, hogy a világűrt esetenként a jelenleg még kifejlesztés alatt álló fegyverrendszerek műveleti bázisául használhassák fel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS