2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Horvátországban lemondott a fizetéséről a kormány, Szlovéniában megduplázták az egészségügyi dolgozók bérét

2020. március 25. 10:35, utolsó frissítés: 10:35

A horvát kormány tagjai lemondanak egy havi fizetésükről, a pénzt a vasárnap történt földrengés által okozott károk megtérítésére fordítják - írják a nemzetközi hírügynökségek.

"Ez egy alkalom arra, hogy egységet és szolidaritást mutassunk fel, hogy a két válság - a földrengés és a koronavírus által okozottak - következményein enyhítsünk - mondta Andrej Plenković miniszterelnök.

A 21 miniszternek egyenként körülbelül havi 2700 eurós fizetése van.

A gesztus mellett a miniszterelnök bejelentett egy négymilliárd euró értékű gazdasági csomagot is, amit a COVID-19 megfékezésére fogadott el a kormánya. Jelenleg az országban 382 esetet regisztráltak és eddig egy ember halt meg.

Vasárnap egy, a Richter-skálán 5,3-as szintű földrengés rázta meg Horvátországot, és Zágrábban, a fővárosban komoly károk keleteztek, egy ember meg is halt, több tucatnyian megsérültek, amikor épületek dőltek össze. Az epicentrum Zágrábtól hét kilométerre volt.

A volt Jugoszlávia államaiból nem a horvát kormány az egyetlen, amelynek tagjai ilyen gesztust tesznek. Szlovénéban például megduplázták az egészségügyi dolgozók fizetését, a kistisztviselőkét pedig harminc százalékkal csökkentették a járvány időszakára.

Szlovéniában jelenleg 480 fertőzött van, és négyen hunytak el a járványban. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS