2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kínai pólóktól tart az Unió

2005. május 18. 11:56, utolsó frissítés: 11:56

A kínai textiláruk jelenleg vizsgált kilenc termékcsoportja közül kettőről – a rövidujjú pólókról és a lenfonalról – kezdeményezne konzultációkat az Európai Bizottság (EB) Pekinggel. Legalábbis ezt javasolja a testületnek Peter Mandelson, az illetékes EU-biztos. Az elképzelés szerint Brüsszel csak akkor állítaná (legalábbis részlegesen) vissza a január 1-je előtt még életben lévő kvótákat, ha a kínai hatóságok nem intézkednének maguk az exportdömping visszaszorításáról.

A kilenc termékcsoport kapcsán Brüsszel még április végén indított vizsgálatot. A liberálisabb és piacvédőbb biztosokat egyaránt tömörítő EB úgy döntött, hogy “riadóértékeket" állapít meg a kilenc termékcsoportban, amelyek közül egyesekben több száz százalékkal nőtt a kínai behozatal az év első három hónapjában.

A pólóknál 187 %-os volt ez a növekedés, miközben a portugál pólógyártás például harmadával-felével esett vissza. Az európai iparági szövetség, az Euratex felmérése szerint napi 750 állás szűnik meg az EU-ban a kínai árudömping miatt. (népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS