2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a szenátus azt a törvénymódosítást, amely megnyitná az állami forrásokat a magánklinikák számára

2020. február 26. 14:01, utolsó frissítés: 14:01

Hatvanhárom támogató és tizenhárom ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadta szerdán a szenátus plénuma az egészségügyi reform törvényét módosító sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó tervezetet. Ennek értelmében a páciensek magánkórházakban is igénybe vehetnék majd az országos egészségügyi programok keretében nyújtott szolgáltatásokat.

A felsőház egészségügyi szakbizottsága egy nappal korábban olyan módosító javaslatot szavazott meg, amelynek értelmében elhalasztják 2025. április 21-éig a magán egészségügyi intézmények által felszámolható vizitdíj bevezetését.

A testület elnöke, László Attila kedden elmondta, a rendelet eredetileg 2021-et szabta meg a vizitdíj bevezetésének dátumaként, a módosító javaslat elfogadásával azonban ezt 2025. április 1-jére változtatták.

"Azok a szolgáltatók, amelyek részt szeretnének venni az országos programokban, megtehetik, de szolgáltatásaikért nem számolhatnak fel pluszpénzt a betegektől" - fogalmazott. A szenátor arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a testület, majd a szenátus és a képviselőház plénuma is teljes egészében elutasította volna a rendeletet, fennállna annak a kockázata, hogy hatályba lép a téma kapcsán tavaly elfogadott sürgősségi kormányrendelet, "és már holnaptól vizitdíjat kellene fizetnünk bizonyos helyzetekben a magánszolgáltatóknak".

Az egészségügyi reform törvényét módosító sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetről első házként szavazott a szenátus. (agerpres)

Nyitókép: Europa EU

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS