2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyelőre nem lesz utazási tilalom, sem határellenőrzés a schengeni térségben a koronavírus miatt

2020. február 24. 19:29, utolsó frissítés: 19:49

Az Európai Unió nem fontolgatja, hogy a vírus olaszországi megjelenése nyomán utazási tilalmat, vagy a határellenérőrzés bevezetését javasolja a schengeni térségben - mondta Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben. Tájékoztatása szerint ugyanakkor az EU készenléti terveket készít a járvány európai terjedésének esetére.

"Különböző forgatókönyvre, vészhelyzeti tervekre van szükség, ezeken dolgozunk" - fogalmazott.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos ezzel összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy a schengeni térséget érintő bármiféle utazási korlátozásnak arányosaknak és összehangoltnak kell lennie az uniós tagállamok között, továbbá tudományos bizonyítékokon kell alapulna.

"Egyelőre a WHO nem javasolja korlátozások bevezetését sem az utazást, sem pedig a kereskedelmet érintően" - tette hozzá az uniós biztos.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. A hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírusfertőzés már több mint hetvenezer embert megfertőzött szerte a világban, több mint kétezren pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Az osztrák hatóságok vasárnap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál az új koronavírus fertőzés tüneteit állapították meg. Olaszországban 200 fölé emelkedett a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek száma, és eddig összesen hét ember halt bele a betegségbe. (mti)

Kiemelt kép: Janez Lenarcic via ec.europa.eu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS