2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romák érdekeiért tüntettek civil szervezetek Budapesten

2020. február 23. 19:18, utolsó frissítés: 19:19

A romák érdekeiért tüntettek civil szervezetek vasárnap Budapesten Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! jelszóval. A gyöngyöspatai kártérítési üggyel összefüggő tiltakozást a Szabad Bíróság Szabad Gyöngyöspata nevű szervezet, az Amnesty International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az 1 Magyarország Kezdeményezés, a Szociális Csomagküldő Mozgalom (Szocsoma), az Idetartozunk Egyesület és a Főnix Mozgalom szervezte.
    
Az esemény résztvevői a Nyugati téren gyülekeztek, majd a Kúria épülete elé vonulva a bíróságok függetlenségéért emeltek szót. A tömeg ezt követően Senki nincs a törvény felett és Nemzeti Roma Összefogás feliratú transzparensek mögött a Kossuth térre ment, és összefogást követelt.
    
A vonulók pártokra utaló jelképeket nem vittek magukkal, de többen hoztak kormányellenes feliratokat, illetve a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az Oktatói Hálózat és az Antifaschistische Aktion nevű nemzetközi baloldali szervezet zászlóit is a magasba emelték.
    
A menet a Kossuth téren átvonulva az Országház déli kapujánál gyülekezett. Feltűnt többek között Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere, Iványi Gábor lelkész, volt SZDSZ-es képviselő, Mécs Imre egykori országgyűlési képviselő (SZDSZ majd MSZP), valamint Horváth Aladár, a Magyarországi Roma Parlament Egyesület elnöke.
    
A résztvevőket az Idetartozunk Egyesület vezetője mint főszervező köszöntötte, megismételve a tüntetés jelszavait. Setét Jenő a gyöngyöspatai kártérítési ügyre utalva tűrhetetlennek nevezte "az elmúlt hetek eseményeit", és úgy értékelt: "a cigány közösségeket az elmúlt 30 év legdurvább támadása" érte.
    
Véleménye szerint a kormány politikai haszonszerzés reményében gyűlöletet kelt, és a cigányokat használja föl a bíróságok elleni támadásra. Hetek óta azt hallani, hogy "mindenek vagyunk, csak emberek nem", a gyermekeink pedig kezelhetetlenek, márpedig az "erőszakos szavak erőszakos cselekedetekhez" vezetnek - fogalmazott Setét Jenő. Hozzátette: az államnak pénzben kell kifizetnie a kártérítéseket, a megítélt összegekért pedig senki nem köteles megdolgozni.
    
A rendezvényen megemlékeztek a 2009-es tatárszentgyörgyi romagyilkosság áldozatairól. Setét Jenő üdvözölte, hogy az eseményt több tucat civil szervezet segítette, romák és nem romák pedig a részvételükkel támogatták.

Az Index tudósítása szerint több ezren voltak a tüntetésen. Egy, a kormány honlapjára is kikerült videóból idézték a FIDESZ-KDNP álláspontját, miszerint "Soros György által támogatott szervezetek" nem akarnak békés együttélést magyarok és cigányok között, ezért szerveztek tüntetést. Setét Jenő erre reagálva elmondta: egyetlen közös dolog van benne és Orbán Viktorban: az, hogy mindketten Soros-ösztöndíjasok voltak. Hozzátette: a vasárnapi eseményt nem támogatta anyagilag Soros György. (MTI, Index, hírszerk.)


Nyitókép: Kaltenbach Jenő jogtudós, egyetemi oktató beszél a Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! tüntetésen a Kossuth téren/MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS