2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rasszista indíttatásból gyilkolt a hanaui merénylő

2020. február 20. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

A nyomozás első megállapításai szerint rasszista indíttatásból cselekedett, a más származású, vallású és kinézetű emberek iránti gyűlöletből gyilkolt az a támadó, aki megölt kilenc embert Hanauban.

A hatóságok adatai szerint a 43 éves a vérengzést követően hazament lelőtte az édesanyját, és végzett magával.

Sajtójelentések szerint az áldozatok többnyire úgynevezett migrációs hátterű emberek, vagyis bevándorlók vagy bevándorló családban születtek. Többen kurd nemzetiségűek.

A történteket a hesseni helyi és a német országos politika valamennyi számottevő szereplője elítélte.

Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a tragédiára reagálva azt mondta: a rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már

Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök kiemelte: az a meggyőződése, hogy a Németországban élők nagy többsége elítéli a hanaui bűncselekményeket, a rasszizmus, a gyűlölet és az erőszak minden formáját, és kiáll a békés együttélés mellett.

Számos társadalmi szervezet is megszólalt a vitában. A németországi kurdok országos szövetsége például az idegenellenességgel és a szélsőjobbal szembeni kiállást sürgette, éppen úgy, mint a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (ZdJ). (hírszerk./mti)

Nyitókép: Yann Schreiber / AFP

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS