2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kína leváltotta a Hong Kongért és Makaóért felelős irodák vezetőit

2020. február 13. 14:16, utolsó frissítés: 14:16

Kína új vezetőt nevezett ki az államtanács alá tartozó Hongkongi és Makaói Ügyekért Felelős Iroda élére, egyúttal átalakította az iroda működését - derül ki a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap online változatának csütörtöki cikkéből.

A kabinet szintű iroda irányítójának Peking első alkalommal nevezett ki állami vezetőt Hszia Pao-lungnak, az ország legmagasabb szintű tanácsadó testülete, a Kínai Népi Politikai Tanácsadó Konferencia elnökhelyettesének személyében. Hsziát széles körben Hszi Csin-ping elnök megbízható szövetségesének tartják, ugyanis a 2000-es évek közepén négy éven át dolgozott Hszi helyetteseként, aki akkor a kelet-kínai Csöcsiang tartományban volt a Kínai Kommunista Párt helyi titkára.

A SCMP meg nem nevezett, bennfentes forrásoktól megtudta, hogy Hszia kinevezésével az iroda Peking Hongkongban, illetve Makaóban működő képviseletei fölé került a rangsorban, miközben Hszia elődje, Csang Hsziao-ming a továbbiakban Hszia helyettese lesz. A Hongkongban és Makaóban működő képviseleti irodák vezetői - Luo Huj-ning és Fu Ci-jing - szintén igazgatóhelyettesi pozíciót kaptak.

Az átszervezés előzményeként a múlt hónapban leváltották a hongkongi képviseleti iroda vezetőjét, Vang Csi-minget, miután sokan őt tették felelőssé a Hongkongban tavaly június óta zajló kormányellenes tüntetések elmérgesedéséért.

Carrie Lam, hongkongi kormányzó közleményben üdvözölte Hszia kinevezését, ami véleménye szerint jól mutatja, mekkora jelentőséget tulajdonít a kínai központi kormányzat Hongkong és Makaó ügyeinek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS