2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felrúgná a cölibátust az osztrák papok 74%-a

2005. május 12. 12:05, utolsó frissítés: 12:05

Az osztrák papok között nagyobb a katolikus egyház megreformálásának az igénye, mint a lakosság egészének a körében – derült ki a salzburgi GMK intézet felméréséből, amelynek eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra. A felmérést máris vitatja az egyház.

A megkérdezett osztrák papok 78%-a, míg az "egyszerű állampolgárok" 66%-a tartja szükségesnek az egyház reformját. A tisztelendők 74%-a a cölibátus eltörlése mellett foglalt állást, azaz támogatná, hogy a katolikus egyház felszenteltjei is házasodhassanak.

A papoknak 78, az állampolgároknak pedig a 79%-a véli úgy, hogy át kellene gondolni a válások elutasításával kapcsolatos egyházi álláspontot. A papok 79%-a ezen kívül támogatná a világiak nagyobb beleszólási jogát is az egyházi ügyekbe, 60%-a pedig megfontolásra érdemesnek tartja annak kérdését is, hogy a papi hivatást a nők számára is lehetővé tegyék.

A fogamzásgátlással kapcsolatban az osztrák papok 64%-a véli úgy, hogy át kellene gondolni az egyház álláspontját, míg a homoszexualitással kapcsolatban 58% van ezen a véleményen. A művi terhesség-megszakítás elutasításával kapcsolatos egyházi álláspontot csak minden harmadik tisztelendő támogatja.

Komoly kétségeit hangoztatta a felmérés eredményeivel kapcsolatban az osztrák katolikus egyház képviselője. Erich Leitenberger, a bécsi egyházmegye sajtószóvivője szerdai állásfoglalásában értésül adta, hogy nem hisz a telefonos felmérés eredményeinek. Emlékeztetett arra, hogy az osztrák lelkipásztorok 61%-a alapvetően pozitívan nyilatkozott a cölibátusról annak a felmérésnek a keretében, amelyet Paul Zulehner, a lelkipásztorkodás bécsi teológusa készített a közelmúltban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS