2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyelőre nem veszik le az antiszemita domborművet egy 700 éves német templom faláról

2020. február 05. 12:53, utolsó frissítés: 12:57

Egy német fellebbviteli bíróság kedden elutasította egy zsidó férfi keresetét, amelyben a wittenbergi városi templom 700 éves antiszemita domborművének eltávolítását követelte.

A wittenbergi városi templom Fotó: APA wittenbergi városi templom Fotó: AP


A „Zsidó disznó” (Judensau) dombormű egyike a németországi és európai templomok falán a középkorból fennmaradt több mint 20 hasonló szobornak. A templom falán lévő dombormű egy disznót ábrázol, amelynek farkát felemeli egy rabbi és a koca emlőin zsidók szopnak. 1570-ben a reformáció meghirdetése után egy Luther Mártonnak tulajdonított zsidóellenes feliratot is mellékeltek hozzá.

A vitatott dombormű Fotó: APA vitatott dombormű Fotó: AP


1988-ban a dombormű alatt egy emléktáblát állítottak fel a náci holokauszt idején üldözött zsidóknak és a meggyilkolt hatmillió embernek, és német, valamint angol nyelvű felvilágosítást mellékeltek a domborműről.

A dombormű eltávolítását kérő férfi, Michael Düllmann keresetében azzal érvelt, hogy a szobor „a zsidó emberek becsmérlése, sértegetése” és mind a mai napig borzasztó hatással van.

A dessaui bíróság májusban elutasította keresetét, de Düllmann a naumburgi tartományi bíróságra vitte, amely kedden úgy döntött, hogy a férfinak nem áll jogában levetetni a domborművet, mivel az a „jelenlegi kontextusban nem becsmérlő jellegű” és nem sérti a felperes jogait.

A szobor „jelenleg egy olyan együttes részét képezi, amely másfajta szándékkal szól az emberekhez” - utalt döntésében a bíróság az emléktáblára és a magyarázó felvilágosításra.

Düllmann közölte: azt tervezi, a német szövetségi bíróság elé viszi az ügyet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS