2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orban és Orbán is a helyszínen emlékezik meg az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján

2020. január 27. 17:39, utolsó frissítés: 17:45

Hétfőn több mint 60 ország állam- és kormányfői, köztük Ludovic Orban román és Orbán Viktor magyar miniszterelnök emlékezett meg az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulójáról a helyszínen.

A megemlékezéseket hétfő délután kezdték a volt auschwitzi náci német koncentrációs és megsemmisítő tábor főkapuja előtt felállított speciális sátorban. A megemlékezésen az állami méltóságok gyertyát helyeztek el az áldozatok emlékművének táblái előtt.

Ludovic Orban közleménybe is megemlékezett az évfordulóról, és közölte, hogy Románia továbbra is aktívan szerepet vállal a holokauszt emlékezetének megőrzésében és kiegészítésében.

Orban üzenetében emlékeztet, hogy 1941 és 1945 között „Európa zsidó népességének mintegy kétharmada, azaz hatmillió zsidó" és többmilliónyi más nemzetiségű ember vált az idegengyűlölő ideológia áldozatává, halt meg a gettókban és lágerekben, útban ezek felé, vagy egyszerűen megölték őket az utcán.

A miniszterelnök hangsúlyozza, hetvenöt évvel az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszabadítása után „a világ szolidárisnak tekinthető az antiszemitizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet és az intolerancia elleni küzdelemben, amely ismét fontosságot nyer az etnikai indíttatású regionális konfliktusok és új szélsőséges ideológiák megjelenése közepette”.

Orbán Viktor feleségével, Lévai Anikóval megkoszorúzta a néhai lengyel elnök, Lech Kaczynski és felesége, Maria síremlékét Krakkóban. A magyar miniszterelnök ezt követően az Auschwitz-Birkenau tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre utazott. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS