2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott az orosz kormány

2020. január 15. 16:21, utolsó frissítés: 16:21

Benyújtotta lemondását Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerdán Moszkvában.

Orosz hírügynökségek jelentése szerint a kormány teljes összetételében lemondott.

Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, "nem minden sikerült".

Felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását. Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját.

A kormány alig két órával azt követően mondott le, hogy az orosz elnök államfői beszédet intézett a törvényhozáshoz, amelyben kifejtette, hogy módosítani kívánja az ország alkotmányát.

Medvegyev a Putyinnal való találkozáskor közölte, hogy miután ezek a változtatások életbe lépnek jelentős változást hoznak nem csak az alkotmány több cikkelyében, de a hatalmi egyensúly egészében is, tekintettel a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalmat is. Emiatt a kormánynak lehetőséget kell adnia az elnöknek a szükséges lépések meghozatalára és a jelen körülmények között az leghelyesebb - összhangban az alkotmánnyal - ha a teljes kormány benyújtja lemondását.

A jelenleg a kormány az elnöknek felel. A jövőben a kormányfő és a kormány tagjainak kiválasztásában kapna a parlament alapvető szerepet, az általuk megszavazott személyeket az elnök köteles lesz beiktatni. (hírszerk/mti)

Nyitókép: Tass

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS