2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elismerte Irán, hogy ők lőtték le véletlenül az ukrán gépet

2020. január 11. 10:30, utolsó frissítés: 12:53

Elismerte Irán, hogy saját légvédelme semmisítette meg tévedésből a Teheránból Kijevbe tartó ukrán utasszállítót, fedélzetén 176 emberrel – derült ki az iráni fegyveres erők szombati közleményéből a CNN tudósítása szerint. A magyarázat szerint azonban nem egyszerűen rosszul azonosították a gépet: szerintük nem egészen a megszokott útvonalon haladt a repülő, túl közel került egy iráni katonai objektumhoz, ahhoz hasonlóan, ahogyan egy ellenséges gép tette volna. A január 8-i tragédiát senki sem élte túl.

Részvétét fejezte ki az iráni külügyminiszter. Mohamad Dzsavad Zarif szerint emberi hiba okozta a tragédiát abban a kiélezett helyzetben, amelyet az Egyesült Államok felelőtlensége okozott.

Később az iráni elnök írt a Twitteren hasonló tartalmú üzenetet:

„Az Iszlám Köztársaság mélységesen sajnálja ezt a katasztrofális és megbocsáthatatlan hibát. Együtt imádkozom az összes gyászoló családdal, és őszinte részvétemet nyilvánítom nekik” – idézte Haszan Róhánit az MTI. Az elnök részletesebb beszámolója a részvétnyilvánítás mellett kitért az Egyesült Államok felelősségére, mivel a feszült helyzet az Irán által hős mártírnak tekintett Kászim Szulejmáni amerikai likvidálása miatt alakult ki, végső soron rengeteg ártatlan ember halálát okozva – írta a CNN szerint az elnök. (cnn/index.hu)

Update: Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét a Teherán közelében szerda hajnalban lelőtt ukrán utasszállító gép katasztrófájában – követelte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Zelenszkij azt írta Telegram-oldalán: Irán adjon ki nyilatkozatot arról, hogy kész a teljes, nyílt vizsgálat lefolytatására, a vétkesek felelősségre vonására, a holttestek kiadására, kártérítés megfizetésére, valamint arra, hogy diplomáciai csatornákon hivatalosan bocsánatot kérjen. Justin Trudeau kanadai kormányfő átlátható és teljes körű, alapos vizsgálatot sürgetett, miután Teheránban szombat hajnalban bejelentették, Irán lőtte le, de nem szándékosan az ukrán utasszállító gépet, és a katasztrófát emberi hiba idézte elő. Trudeau közleményében hangoztatta: mindennél előbbre tartja, hogy átlátható és igazságos módon fény derüljön az ügyre. Azt mondta, nemzeti tragédia történt, a kanadaiak gyászban vannak. Országa azon munkálkodik szövetségeseivel egyetemben, hogy mindenre kiterjedő legyen a vizsgálat. Az ottawai kormány elvárja, hogy az iráni hatóságok együttműködését – írta. (mti)Nyitókép: Tasnim News Agency, CC BY 4.0

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS