2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán nem akarja átadni a lezuhant gép fekete dobozát a Boeingnek

2020. január 08. 19:15, utolsó frissítés: 19:17

A Guardian úgy tudja, hogy Irán nem akarja átadni a szerda reggel lezuhant ukrán repülőgép fekete dobozát az amerikai Boeingnek, igaz egyelőre az sem világos, hogy a gép fekete dobozát az iráni hatóságok tervezik kivizsgálni vagy pedig másnak adnák át.

Az utaslista közzététele után az derült ki, hogy a gépen 82 iráni, 63 kanadai, 11 ukrán (köztük a teljes legénység), 10 svéd, 4 afgán, 3 német és 3 brit állampolgár utazott, a zuhanást senki sem élte túl.

Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem volt alapja annak, hogy megtiltsák a polgári légi járatok repülését Irán légterében, annak ellenére sem, hogy feszült a helyzet a térségben.

Az ukrán kormányfő közölte, hogy ukrán szakértőket küldenek Iránba a repülőgép katasztrófájának felderítéséhez. Öt szakértőt küld a polgári repülési baleseteket vizsgáló nemzeti iroda, kettőt az ukrán légi közlekedési hivatal és hármat a szerencsétlenséget szenvedett járat tulajdonosa, a MAU ukrán légitársaság. Az áldozatok között 26 volt kiskorú, körülük 13-an tízévesnél fiatalabbak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolójában arról írt, hogy a tragédia előtt és után is zavartalanul szálltak fel-, illetve le a teheráni repülőtérről nemzetközi járatok, beleértve európai légitársaságok gépeit.

Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban fejezte ki részvétét Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és Haszan Róháni iráni államfőnek az utasszállító gép lezuhanása miatt. (Guardian/mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS