2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikai katonai bázisokat bombázott az éjszaka az iráni hadsereg

2020. január 08. 09:44, utolsó frissítés: 09:45

Az éjszaka folyamán az iráni Forradalmi Gárda egységei egy tucatnyi rakétát lőttek ki amerikai katonai bázisokra Irakban- adják tudtul hírügynökségek. Az iráni hadsereg a csapásokat azért követte el, mert nemrég egy dróntámadásban az amerikaiak megölték Kászim Szulejmánit, a hadsereg különleges egységeinek vezetőjét, az ország második legerősebb emberét.

Az első támadást Erilben hajtották végre, itt két rakéta csapódott be, de az egyik nem robbant fel, a másik meg nem okozott károkat, a második meg a zömmel szunniták lakta al-Andbar kormányzóságban lévő al-Asszad légibázist érte, ahol két éve az Egyesült Államok elnöke, tavaly pedig az ország külügyminisztere járt – írta a CNN.

A CNN azt írja, hogy a támadásban a külföldi katonák közül nem sérült meg senki, mert a helyi csapatok számára időben érkezett a figyelmeztetés, és védett helyre tudtak menni. A külföldön szolgáló német csapatok potsdami bevetési központja szintén azt közölte, hogy az Erbílben szolgáló több mint száz német katona sértetlenül élte túl az iráni rakétacsapást.

Bár a külföldiek közül senki nem veszíette életét,nem így a helyi hadseregből: az iraki hadsereg egy tisztje meghalt, további öt katonája pedig megsebesült az iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot ért szerda hajnali iráni rakétacsapásban - írja az MTI.

Az iráni külügyminiszter nem sokkal a támadás után közölte: Teheránnak nem áll szándékában a háború kiterjesztése, csupán önvédelmi akciót hajtottak végre, az ország katonai vezetőijét és a civileket ért támadás miatt. (mti/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS