2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lezuhant Iránban egy ukrán repülőgép: 176 áldozat

2020. január 08. 09:29, utolsó frissítés: 13:14

Frissítés: Az ukrán légitársaság szerint a gép jó állapotban volt, a személyzete nem hibázhatott

A MAU ukrán légitársaság képviselői szerint az Iránban szerda reggel lezuhant utasszállító repülőgépük jó állapotban volt, és a járat jól képzett személyzete sem követhetett el hibát.

„Ez volt az egyik legjobb repülőgépünk kiváló, megbízható személyzettel” - jelentette ki Jevhenyij Dihne, a MAU elnöke kijevi sajtótájékoztatóján.

Ihor Szosznovszkij repülési műveleti alelnök hozzátette: mivel a gép elérte a 2400 méter magasságot, minimális az esélye annak, hogy a személyzet hibát követhetett el. A gép személyzetét két pilóta, egy oktató és hat utaskísérő alkotta. Volodimir Japonenko parancsnok 11 600 óra repüléssel rendelkezett, szinte valamennyit Boeing típusú gépen repülte, Szerhij Homenko másodpilóta pedig 7600 repülési órával.

Olekszandr Safijev, a MAU műszaki igazgatója elmondta, hogy gépet 2016-ban gyártották, közvetlenül a Boeing üzeméből szerezték be. Utoljára január 6-án esett át műszaki ellenőrzésen. A MAU nem kapott semmilyen jelzést a pilótáktól sem Teherán felé repülve, sem onnan a felszállás előtt arról, hogy műszaki meghibásodást észleltek volna.

A katasztrófát előzetes információk szerint hajtóműhiba okozta, Ukrajna teheráni nagykövetsége szerint jelenleg kizárható az, hogy terrorcselekmény vagy rakétatámadás történt volna.


-----------------------------

Lezuhant Iránban szerda reggel egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép, 180 utassal és a személyzettel a fedélzetén - adta hírül az MTI a Farsz iráni hírügynökség nyomán.

A későbbi jelentések 167 utasról és a gép 9 fős személyzetéről szólnak. Az áldozatok száma tehát 176, miután a helyszíni beszámolók szerint bizonyossá vált, hogy a tragédiáját senki sem élhette túl.

Az első hírek szerint a gép tragédiáját meghibásodás okozhatta, nem sokkal azután, hogy felszállt a teheráni Khomeini Imám repülőtérről, amely Kijevbe tartott.

Jordániai sajtóértesülés: az iráni légvédelem lőtte le az ukrán gépet

Az iráni légvédelem lőtte le, tévedésből, Teherán mellett szerda reggel az ukrán gépet - jelentette az UNIAN kijevi hírügynökség az Al Hadath jordániai hetilap értesülését idézve; más források ezt nem erősítették meg.

Az ammáni újság internetes felületén megjelent hírében nem hivatkozik semmilyen forrásra, és nem közöl részleteket sem.

Ukrajna iráni nagykövetsége ugyanakkor közölte szerda reggel, hogy a katasztrófát nem terrortámadás, hanem hajtóműhiba okozta. A rendkívüli helyzetek teheráni hivatala szerint az utasok zöme iráni volt.

A katasztrófa miatt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő utasítására az RNBO operatív törzset hozott létre, amelynek tagja a többi között a kormányfő, a külügyminiszter, a védelmi és a belügyi tárca vezetője. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS