2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Donald Trump szerint Iránnak soha nem lesz atomfegyvere

2020. január 06. 20:02, utolsó frissítés: 20:18

Iránnak soha nem lesz atomfegyvere – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Twitteren.

Az amerikai elnök hétfőn megismételte, hogy kormányzata nem engedi meg Iránnak atomfegyver előállítását. Az egymondatos mikroblog-bejegyzést Trump egy nappal azt követően tette közzé, hogy Teherán bejelentette, nem korlátozza többé atomprogramját, nem teljesíti a 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeit.Elemzők megjegyzik: Donald Trump megsokszorozta az Iránt fenyegető üzeneteit azóta, hogy Washington a múlt péntek hajnalban Bagdadban célzott támadást hajtott végre. E dróntámadásban vesztette életét Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetője és Abu Mahdi al-Muhandisz, az Irán támogatását élvező Népi Mozgósítási Erők nevű, több milíciát tömörítő iraki ernyőszervezet irányítója.

Trump 2018-ban bejelentette, hogy egyoldalúan felmondja a 2015-ben az iszlám köztársasággal, valamint öt másik nagyhatalommal (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína) megkötött egyezményt. Ezt követően tavaly Irán ismét megkezdte az urándúsítást, és jelezte, hogy fokozatosan visszalép a szerződésben vállalt kötelezettségeitől. Azóta nem csupán a dúsított urán mennyiségét növelte, hanem meghaladta a nehézvízkészlet 300 tonnában meghatározott felső határát is.

NATO-főtitkár: legfontosabb a helyzet elmérgesedésének megakadályozása

Iránnak tartózkodnia kell az erőszak alkalmazásától és mindenfajta provokációtól, legfontosabb ugyanis megakadályozni, hogy elmérgesedjen a helyzet, illetve újabb konfliktus alakuljon ki – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben, a katonai szövetség legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács rendkívüli, nagyköveti szintű ülését követően hétfőn.

Donald Trump és Jens Stoltenberg. Fotó: flickr.comDonald Trump és Jens Stoltenberg. Fotó: flickr.com


Jens Stoltenberg, a közel-keleti feszültség növekedése miatt összehívott ülést követően tartott rövid sajtótájékoztatóján kijelentette: a NATO és szövetségesei kiállnak az Egyesült Államok mellett Kászim Szulejmáni tábornok meggyilkolása ügyében, a szövetséges országok ugyanis súlyos aggodalmukat fejezik ki a régió egészét destabilizálni képes iráni atomtevékenység, valamint az iráni vezetés terrorista csoportokat támogató politikája miatt.

A NATO egyetért abban, hogy sohasem lehet atomfegyver Irán birtokában, továbbá minden felet felelősségteljes viselkedésre és önkorlátozásra szólít fel – emelte ki a főtitkár.

Mint mondta, a szövetség részt vesz az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felszámolására szerveződött globális koalíció munkájában, illetve a terrorszervezet visszatérésének megakadályozásában, ezért a NATO iraki kiképző missziója fontos hozzájárulás a koalíció erőfeszítéseihez. Az ott szolgáló katonák életének védelme, biztonságuk szavatolása azonban kiemelkedő fontosságú – húzta alá.

A NATO továbbra is elkötelezett a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem mellett, ezért kész arra, hogy folytassa a kiképzési tevékenységet, amikor azt a helyzet megengedi – tette hozzá Stoltenberg.

A NATO szombaton arról döntött, hogy felfüggeszti iraki kiképző műveleteit, és felfüggesztette akcióit az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen küzdő, amerikai vezetésű nemzetközi szövetség is. A döntést azt követően hozták meg, hogy pénteken az amerikai légierő célzott csapással megölte Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda elitegysége, az al-Kudsz brigád parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét.
(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS