2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tízezreknek kell elhagyniuk az otthonaikat a bozóttüzek miatt Ausztráliában

2019. december 30. 09:21, utolsó frissítés: 09:21

Négy ausztrál államban is súlyos tüzek tombolnak, és a hét elejére visszatért rendkívül meleg időjárás miatt a tűzoltók a helyzet további súlyosbodásától tartanak.

Az ausztrál bozóttüzek eddig 3,4 millió hektár területet perzseltek fel, a lángokban kilenc ember vesztette életét, köztük két önkéntes tűzoltó. Mérgező füst borít hetek óta számos nagyvárost, köztük Sydneyt. A tüzek leginkább Új-Dél-Wales Szövetségi Államot sújtják, amelynek Sydney a fővárosa.

Az ország fővárosában, Canberrában is megemelték súlyosra a katasztrófaveszélyt a bozóttüzek miatt. Az utóbbi napokban valamennyire enyhült a hőség a korábbi hőmérsékleti csúcsok után, de hétfőtől újabb hőhullámra kell számítani, a legnagyobb városban, Sydneyben akár 43 Celsius-fok is lehet majd a meteorológiai intézet előrejelzése szerint.

Az emelkedő hőmérséklet miatt és az erős szelek miatt új tüzek törtek ki Victoria államban is, ahol több tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát. A turistákat figyelmeztették, hogy hagyják el az igen népszerű Kelet-Gippsland régiót, de a beszámolók szerint akadnak, akik még maradtak.

Az egyik legnagyobb tűz Sydney közelében tombol. A városban 260 ezren írták alá a petíciót, melyben az újévi tűzijáték lemondását kérték. Sydney idén 6,5 millió ausztrál dollárt költött az ünnepi tűzijátékra. .

A sydneyi önkormányzat szóvivője vasárnap közölte, hogy „megértik az emberek aggodalmait”, de az ünnepi tűzijáték lemondásának „semmilyen gyakorlati előnye nincs”.

„Tizenöt hónapja készülnek a rendezvényre, a költségvetés nagy részét, amelyet az emberek biztonságára és a takarításra fordítanak már elköltötték” - tette hozzá.

„A tűzijáték lemondása komoly anyagi károkat okozna Sydneynek, és romba döntené azon több tízezer ember tervét, akik az ország más részeiből és külföldről lefoglalták repülőjegyeiket, szállásukat és az éttermet szilveszter estéjére” - magyarázta.

Az önkormányzat közölte, hogy 620 ezer ausztrál dollárt adományozott a bozóttüzek elleni harcra, és támogatja a vöröskereszt adománygyűjtését is. (mti)

Nyitókép: cnn.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS