2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brit választások: Boris Johnson tarolt, január végén tényleg kiléphetnek az Unióból

2019. december 13. 06:26, utolsó frissítés: 06:30

Akár 368 képviselői helyet is szerezhetnek a Boris Johnson miniszterelnök által vezetett konzervatívok a csütörtöki brit választáson, míg a Munkáspártnak csak 191, a liberálisoknak 13 jutna – közölte a BBC az első exit poll eredményeket tudatva.

Eszerint a toryk 357 helyet is szerezhetnek a westminsteri parlamentben – ötvennel többet a 2017-es eredménynél, így egypárti és jelentős többséggel tudnák folytatni a kormányzást a következő öt évben. Ha az exit poll eredmények bejönnek (márpedig többnyire nem szoktak tévedni), úgy Margaret Thatcher óta nem látott győzelemre számíthatnak a jobboldaliak.

Ezzel szemben a Jeremy Corbyn vezette Munkáspártnak az exit poll szerint csak 201 hely jutna, 61 helyet veszítve a két évvel ezelőtti választáshoz képest. A Munkáspártnak 2010 óta zsinórban ez lesz a negyedik választási veresége, és majdnem száz éve, 1935 óta nem volt példa ekkora arányú vereségre.

A Skót Nemzeti Párt lenne a harmadik helyezett 55 képviselőjük győzött az 59 skót körzetben, míg a liberális demokratáknak 13 hely jutna, a walesi Plaid Cymrunak 3, a Zöldeknek pedig egy.

Nigel Farage Brexit Pártja az exit poll szerint egy körzetben sem fog tudni győzni.

Az eredmény azt is jelenti, hogy Johnson a terével összhangban kiléptetheti az EU-ból Nagy-Britannniát január 31-én, a skótok meg kérhetnek egy új függetlenségi népszavazást, ott ugyanis a lakosság elsöprő többsége az EU-ban való maradás mellett áll.

Ha beigazoldnak aza eredmények, akkor azok Jeremy Corbyn pártelnök bukásához vezethetnek, egyelőre ő csak annyit közlt, hogy a következő választásokon már nem az ő vezetésével fog nekifutni a Munkáspárt. Kérdéses Jo Swinson liberális demokrata vezető pozíciója is, ugyanis a pártja jócskán alulteljesített a reményeikhez képest. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS