2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A mianmari külügyminiszter a hágai nemzetközi bíróságon igyekszik megvédeni országát a népírtás vádjával szemben

2019. december 12. 14:46, utolsó frissítés: 14:56

Aung San Suu Kyi a hágai nemzetközi bíróságon próbálta megvédeni országát a rohingya népirtás vádjaival szemben. A Nobel-békedíjas külügyminiszter, aki gyakorlatilag országa első számú vezetője, tagadta az országa ellen felhozott vádakat, és elmondta, hogy a hadsereg „tisztogató akciói” a rohingya milicisták terrorakcióira adott törvényes válasz.

Az ENSZ legfelsőbb bírósága előtt nők tömeges megerőszakolásával, muszlim családok teljes kiirtásával és gyerekgyilkosságokkal vádolják az ország kormányát. A külügyminiszter ugyanakkor „hiányosnak és helytelennek” nevezte az országa ellen felhozott vádakat, amelyeket több tucat muzulmán ország felhatalmazásából - egy nyugat afrikai muszlim többségű ország - Gambia képvisel. A mianmari vezető „belső fegyveres konfliktusnak” nevezte a történteket, amelyet szerinte a militáns rohigya erők váltottak ki.

A muzulmán rohingyákat a világ legüldözöttebb népcsoportjaként tartják számon, körülbelül 1,1 millióan éltek Mianmarban, az ország keleti részén található Rakhine államban, ahol évtizedek óta folyamatosak voltak a konfliktusaik a buddhistákkal. 2017 elején, a minmari hadsereg akciói elől menekülve 730 ezer rohingya menekült a szomszédos Bangladesbe.

A bíróság a mianmari hadsereg brutalitását vizsgálja, a vád szerint egyes falvakat szó szerint a földdel tettek egyenlővé. Akkor néhány hét alatt 700 falu éget porrá a régióban, a kormány ellenben azt állította, hogy maguk a rohingyák voltak azok, akik felégették házaikat.

A Nemzetközi Bíróság ítélete feltehetőleg évek múlva várható az ügyben. Döntésének ugyan nincs kötelező ereje, de ENSZ-szankciókhoz vezethet. (bbc.com/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS