2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tiltakozási hullámot váltott ki a magyar kormánynak a kultúra finanszírozását módosító törvénytervezete

2019. december 08. 14:19, utolsó frissítés: 14:23

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a magyarországi kormánypártok megszavazzák azt a törvényt, amely - többek között - miniszteri jóváhagyáshoz kötné az önkormányzati színházak igazgatóinak kinevezését. A lépés a színházi szakma és a Magyar Színházi Társaság tiltakozását is kiváltotta, ezért hétfőn tüntetést is rendeznek a törvénytervezet elfogadása ellen.

A magyar kormánypárti sajtó arról cikkezik, hogy a kormány a Katona József Színházban kialakult állapotok miatt készül megváltoztatni a kultúra finanszírozásának eddigi gyakorlatát. A Katona József Színház munkatársai egyébként videoüzenetben tiltakoztak a tervezet ellen.A 444.hu úgy tudja, hogy a magyar kormány az új Nemzeti Kulturális Tanács feladatkörébe utalná a magyar kultúrában követendő irányok, prioritások meghatározását.

A portál szerint az egész előterjesztés a kultúrafinanszírozás új korszakát jelentené, nemcsak a színházak életében, de minden művészeti ágban, egyik fő nyertese pedig a Demeter Szilárd által vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) lenne, amely „feltűnően sokat szerepel” az előterjesztésben. A portál úgy tudja, hogy a főigazgatót a kormány új tanácsadó testülete, a Magyar Nemzeti Kultúrközpont vezetőjévé tenné.

Amennyiben az új szabályozás életbe lép, az - többek között - azt jelentené, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) beleegyezése nélkül nélkül nem lehet majd igazgatót kinevezni pl. a Katona, az Örkény, a Vígszínház vagy éppen a megyeszékhelyek nagy színházainak élére.

A törvénytervezet ellen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólalt. Elmondása szerint a lépéssel a kormány „az igazgatókra helyezne miniszteri béklyót”.

„Elvitték tehát az iskolákat, elvitték a kórházakat, most a színházakon van a sor”- írta Facebook-bejegyzésében a főpolgármester, aki megígérte, hogy küzdeni fog a tervezet ellen.

A tervezet ellen a Magyar Színházi Társaság is közleményben tiltakozott. Szerintük a törvénytervezet elfogadása „alapjaiban rengetné meg a magyar színházi struktúrát, és több ezer színházi alkotó és háttérdolgozó életét a fővárosban és azon kívül egyaránt”.A színházak és a kultúra függetlenségéért december 9-én tüntetést szerveznek Budapesten a Városháza előtt, helyi idő szerint 18 órakor.

A demonstráción felszólal majd Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze, Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, Farkas Franciska, színész, drámapedagógus, Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója, Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS