2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ügyészségi eljárás indult Matteo Salvini ellen

2019. december 07. 12:01, utolsó frissítés: 12:01

Ügyészségi eljárás indult Matteo Salvini, a Liga vezetője, volt belügyminiszter ellen, miután Carola Rackete, a nyáron a tiltás ellenére az olasz partoknál kikötött Sea-Watch 3 civilhajó kapitánya feljelentette rágalmazásért és bűncselekményre való felbujtásért - adta hírül maga Salvini pénteken.

Matteo Salvini közösségi oldalán jelentette be a milánói ügyészség hozzá intézett hivatalos felszólítását, miszerint védőügyvédet kell megneveznie a Carola Rackete indította eljárásban.

A Liga vezetője "nevetségesnek" nevezte a helyzetet, és hangsúlyozta, hogy ő is feljelentést tesz a német állampolgár Rackete ellen.

A Sea-Watch német civilszervezet (NGO) hajója június 12-én vett fedélzetre 53 menekültet a líbiai kutatási és mentési övezetben. Líbia felajánlotta a csoport átvételét, de ezt a szervezet megtagadta. A Sea-Watch 3 elindult az olaszországi partok felé, Matteo Salvini akkori belügyminiszter rendelkezései értelmében azonban nem léphetett olaszországi felségvizekre. Rossz egészségi állapota miatt 11 személyt az olasz hatóságok partra szállítottak. Az NGO az Emberi Jogos Európai Bíróságához fordult az olaszországi kikötést sürgetve, de ezt a bírói testület nem rendelte el. Végül június 29. éjszaka a civilhajó 35 éves kapitánya, Carola Rackete megszegte a kikötési tiltást, és a hajóval partot ért Lampedusán. Indoklása szerint a kikötés szükségessé vált, mivel a hajón fenntarthatatlanná vált a helyzet. Lampedusai megérkezésekor Carola Racketét őrizetbe vették, majd július 2-án szabadon engedték, miután a szicíliai Agrigento bírósága igazoltnak tartotta a kikötés szükségességét.

Ezt követően Carola Rackete július 12-én feljelentést tett Matteo Salvini ellen. Rackete szerint Matteo Salvini rágalmazta őt, amikor "kis mitugrásznak, bűnözőnek" nevezte. A feljelentésben az is szerepel, hogy a volt olasz belügyminiszter "felbújtó" kijelentései és magatartása ellenséges színben tüntették fel Racketét.

A Sea-Watch 3 hajót júliusban lefoglalták, azóta a szicíliai Licata kikötőjében áll. A hajó felségjelzését a korábbi hollandról december 5-én németre módosították, mivel az NGO úgy érezte, hogy Hollandia nem nyújt megfelelő segítséget a szervezetnek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS