2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nekiment az MSZP a PSD-nek a Trianon-törvény miatt

2019. december 05. 09:06, utolsó frissítés: 13:11

Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt elnök levélben kért tájékoztatást a román Szociáldemokrata Párttól, amiért annak parlamenti képviselői támogatják azt, hogy június 4-e, azaz a trianoni békeszerződés napja Románia nemzeti ünnepe legyen -írja a Népszava. A magyar pártelnök a „pozitív kisebbségpolitikát” kérte számon a román döntéshozókon.

Nemrég írtuk meg, hogy a PSD és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselőinek szavazatával ment át a parlament közigazgatási bizottságában a tervezet. Ez előzőleg már a kisebbségügyi bizottságban is pozitív véleményezést kapott, és amennyiben a képviselőház is megszavazza, úgy törvény fog születni belőle.

Magyarországról az MSZP az első párt, amely állást foglal ezzel kapcsolatban, Tóth hangoztatta, hogy álláspontjuk szerint Trianon traumáját az Európai Unión belüli valós nemzetegyesítéssel, a határok jelképessé tételével, légiesítésével lehet meghaladni. „Emellett szükség van a szomszédos országok pozitív kisebbségpolitikájára és hazánk részéről pedig aktív magyarságpolitikára” -tette hozzá.Tóth Bertalan azt is hangsúlyozta, hogy szövetségesükkel, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségével (RMDSZ) egyetértve olyan ünnepet szeretnének, ami nem éket ver az együtt élő nemzetiségek közé, hanem megteremti a feltételeket egymás elfogadására és tiszteletben tartására. Mindenképp érdekes mondat, hogy az MSZP szövetségesnek tekinti az RMDSZ-t, mikor az a legutóbbi parlamenti választásokon egyértelműen a Fideszre való szavazásra buzdított.

Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti frakcióvezetője jelezte, hogy mindent megtesznek, hogy ebből mégse szülessen törvény. A PSD és az MSZP egyébként egy európai pártcsalád tagjai és az Európai Parlamentben mindketten a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének frakciójában ülnek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS