2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Késeléses támadás miatt lezárták a London Bridge-et

2019. november 29. 16:42, utolsó frissítés: 2019. november 30. 10:03

Update2:

Egybehangzó szombati brit médiaértesülések szerint, amelyeket a brit rendőrség megerősített, terrorcselekményért börtönbüntetését töltő elítélt követett el a késeléses merényletet, amelyben ketten meghaltak.

A brit rendőrség szombatra virradóra Usman Khan néven azonosította az elkövetőt, írja az MTI. A 28 éves férfi Staffordshire megyében lakott.

Ez a személy ismert volt a hatóságok előtt, mert 2012-ben terrorbűncselekmény miatt ítélték el, mondta Neil Basu, a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnokságának vezetője. "2018 decemberében próbaidőre szabadulhatott a börtönből, jelen pillanatban a vizsgálat arra összpontosít, hogy kiderítsük, miként követhette el ezt a támadást" - fűzte hozzá Basu.

Tájékoztatása szerint a rendőrség házkutatást tart egy Staffordshire megyei címen, de egyelőre nem keresnek más gyanúsítottakat a késeléssel összefüggésben. Közölte azt is, hogy a merényletben egy férfi és egy nő vesztette életét, sebesült egy férfi és két nő.

Tájékoztatása szerint a rendőrség házkutatást tart egy Staffordshire megyei címen, de egyelőre nem keresnek más gyanúsítottakat a késeléssel összefüggésben. Közölte azt is, hogy a merényletben egy férfi és egy nő vesztette életét, sebesült egy férfi és két nő.

A BBC televízió és több brit lap már valamivel korábban közölt, hogy az elkövetőt - akit a péntek délutáni támadás után a rendőrök agyonlőttek - próbaidőre helyezték szabadlábra, és elektronikus azonosítót is viselt magán.

A támadás a London hídon történt, a brit főváros pénzügyi központjában, a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmonger's Hall mellett.

Egyöntetű médiaértesülések szerint a támadás összefügghetett a helyszínnel, mivel az épületben éppen egy büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott a Cambridge-i Egyetem hallgatói és egykori elítéltek részvételével.

A The Times című konzervatív brit napilap forrásai úgy tudják, hogy a támadó maga is hivatalos volt az eseményre, ahol megosztotta volna a börtönbeli rehabilitációs programokról szerzett tapasztalatait a résztvevőkkel. Basu megerősítette, hogy Khan részt vett a rendezvényen.

A lapoknak nyilatkozó biztonsági szakértők tudomása szerint a merénylő kapcsolatban állt szélsőséges iszlamista csoportokkal, és a bűnüldöző hatóságok már korábban is ismerték.

Boris Johnson brit miniszterelnök péntek este a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: régóta az a véleménye, hogy hibás eljárás az elítélt bűnözők idő előtti szabadlábra helyezése. "Nagyon fontos lenne, hogy erről leszokjunk, és kikényszerítsük a veszélyes bűnözőkre, különösen a terroristákra kirótt megfelelő büntetések végrehajtását" - fogalmazott a brit kormányfő.

-----------------------

Update: A rendőrök agyonlőtték a támadót, a késelésben két ember életét vesztette és hárman megsebesültek - írja a BBC. A támadást terrorcselekményként kezelik. A férfi testén volt egy szerkezet is, de nem egy működő robbanómellénynek bizonyult.

-----------------------

Lövöldözés volt London legismertebb hídjánál, a London Bridge-nél, a rendőrség lezárta a hidat és kordonokat vont köré- számolt be a BBC.

A londoni rendőrség Twitteren közölte péntek délután, hogy „egy incidens korai szakaszában vannak a London Bridge-nél”, és kérik az embereket, hogy ha valaki a helyszín közelében van, akkor a rendőrök iránymutatásait kövesse.

Az Index.hu-val egy szemtanú azt közölte, hogy jelentős a rendőri készültség a környéken. Helikoptert is látott. Rendőrök terelték el az embereket a másik irányba, a dolgozók nem hagyhatták el a közeli épületeket.

---------------------------------------

Frissítés:------------------------------------

Frissítés: Nem hivatalos értesülések szerint késes támadót lőttek agyon a rendőrök péntek délután London belvárosában.

A Temzén átívelő London hidat fegyveres rendőrök zárták le, és két lövést is hallani lehetett.

A Sky News brit hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy a rendőrök egy embert agyonlőttek, aki előzőleg késsel támadt több emberre a hídon.

A Scotland Yard első rövid közleményének megfogalmazása szerint "korai szakaszában járó" rendőri fellépésről van szó a London hídon történt incidens ügyében, de a közlemény nem tér ki részletekre.

(Euronews/index.hu/mti/hírszerk.)Cikkünket frissítjük!


Nyitókép: mrstrictlyintimate.wordpress.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS