2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Óriási vihar volt a horvát tengerparton, városokat öntött el a víz

2019. november 14. 10:40, utolsó frissítés: 10:40

Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig a horvát tengerparton kedden és szerdán; a tenger elöntötte az isztriai városokat, Dalmáciában pedig komoly károkat okozott a viharos erejű szél.

Isztriában az éjjel a tűzoltók ötven helyen dolgoztak a kárfelszámoláson. Az erős szél fákat döntött ki, háztetőket szakított le, és autókat rongált meg. Reggelre az esőzés következtében megáradtak a folyók, fennakadásokat okozva a közlekedésben. Dalmáciában továbbra is a legmagasabb fokozatú, vörös riasztás van érvényben.

Splitben elöntötte az utcákat a tenger, a Diocletianus-palota pincéi is megteltek vízzel.

Sibenikben orkánerejű szélvihar tombolt, a helyi szélerőművek 2014-es üzembe helyezése óta nem mértek ilyen erős széllökéseket, a szél sebessége meghaladta a 187 kilométer per órát.

Dubrovnik közelében szerda délután rekordmagasságú, 11 méter magas hullámokat rögzített a horvát hidrometeorológiai intézet.

A vihar után a legtöbb tengerparti helyen normalizálódott a helyzet – számolt be róla a horvát sajtó.

Velencében is kritikus a helyzet a viharos időjárás miatt. Az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba, a víz elárasztotta a híres Szent Márk teret is. A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka meghaladta az egyméteres magasságot, de az óvodák, iskolák szerdán is zárva tartanak. Az olasz kulturális miniszter válságstábot küldött Velencébe. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS