2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötvenhárom milliárd hordónyi olajat rejtő mezőt fedeztek fel Iránban

2019. november 11. 11:28, utolsó frissítés: 11:28

Az ország még ki nem termelt készleteit egyharmadával növelő olajmezőt fedeztek fel Iránban, írja az MTI.

Hatalmas, 53 milliárd hordónyi olajat rejtő mezőt fedeztünk fel az ország déli részén - idézett a hivatalos iráni média Haszan Róháni köztársasági elnök bejelentéséből.

A British Petroleum (BP) olajtársaság adatai szerint Irán 2017 végén a világ negyedik legnagyobb, 157,2 milliárd hordós kitermelhető olajtartalékkal rendelkezett.

Az atomprogramja körüli viták miatt Iránnal szemben azonban nemzetközi olajembargó van érvényben, ezért messze nincs csúcsra járatva az ország olajipara. A franciák a nyári G7 csúcson az olajkereskedelmi szankciók enyhítéséért lobbiztak.

A térség olajipara egyébként is rendkívül instabil, az iráni-amerikai, és az iráni-szaúdi konfliktus miatt az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az olaj világpiaci ára.

Idén több olajtankert is megtámadtak a Perzsa-öbölben, illetve pusztító dróntámadás érte Szaúd-Arábia legnagyobb olajfinomítóját.

Annak ellenére, hogy a légicsapást a Rijád ádáz ellenfelének számító jemeni gerillák, a húszik vállalták magukra, az Egyesült Államok a Szaúd-Arábia délnyugati szomszédjának jelentős részét ellenőrzése alatt tartó húszik mögött álló Iránt tette felelőssé az incidensért. (mti)

Nyitókép: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS