2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Harminc éve döntötték le a berlini falat

2019. november 09. 13:31, utolsó frissítés: 13:46

A visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) országcsoport államfőinek részvételével ünneplik meg november 9-én Berlinben a német fővárost évtizedekig kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulóját.

Milos Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Zuzana Caputova szlovák államfő Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök meghívására vesz részt díszvendégként az évfordulóra szervezett központi állami ünnepségeken. A szövetségi elnök a fal ledöntéséhez és a német újraegyesítéshez nyújtott közép-európai hozzájárulást köszöni meg a meghívással hazája nevében.

A közös megemlékezésen Angela Merkel kancellár mondott köszöntőt, és a rendezvény után az államfők a német szövetségi elnök társaságában virágokat helyeztek el a visegrádi országok népeinek helytállása iránti tisztelet jeléül az emlékhely tőszomszédságában felállított szobornál.

Angela Merkel német kancellár, Wolfgang Schäuble, a német parlamenti alsóház, a Bundestag elnöke, Axel Klausmeier, az emlékhely (Gedenkstätte Berliner Mauer) igazgatója (balról jobbra) virágot helyez el a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry ZsoltAngela Merkel német kancellár, Wolfgang Schäuble, a német parlamenti alsóház, a Bundestag elnöke, Axel Klausmeier, az emlékhely (Gedenkstätte Berliner Mauer) igazgatója (balról jobbra) virágot helyez el a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ötszögletű - Németországot és a négy visegrádi országot jelképező - talapzaton álló, embernagyságú acélszobor Hans Joachim Albrecht német képzőművész, művészeti teoretikus alkotása. A 2017-ben felavatott absztrakt szobor leginkább egy felegyenesedő embert vagy felszállásra készülő madarat idéz, címe A felemelkedő kuporgó (Die Kauernde, sich aufrichtend).

Berlinben hét - a fal történetében kiemelkedően fontos - helyszínen a hét eleje óta minden nap tartanak szabadtéri koncerteket, beszélgetéseket, kiállításokat, és sötédetéstől épületek homlokazára vetített fényfestményekkel és korabeli televíziós felvételekkel idézik fel a harminc éve történteket, az előzményekkel és következményekkel együtt.

A központi helyszín a belvárosi Brandenburgi kapu, az újraegyesített Németország egyik fő jelképe, amelynél felállították A szabadság felhője elnevezésű installációt. Az alkotás több mint 300 ezer cédulából áll, amelyre a projekthez csatlakozó emberek írták fel évfordulós kívánságaikat, vágyaikat, terveiket. A színes cédulák egy hálóra felfüggesztve, mintegy tíz méter magasban, több mint száz méter hosszúságban hömpölyögnek a kaputól induló sugárút felett.

Az évfordulós rendezvénysorozatot is a Brandenburgi kapunál zárják le szombat este. Az ünnepi szónok Frank-Walter Steinmeier államfő, a beszéd után a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden) zenekara, a Staatskapelle Berlin tart hangversenyt Daniel Barenboim vezényletével. A rendezvényre több százezer embert várnak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS