2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezrek tüntetnek Erdoğan ellen Budapesten

2019. november 07. 19:36, utolsó frissítés: 2019. november 08. 08:01

Csütörtökön Budapesten találkozott Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdoğan. A közös sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök elmondta, hogy 2013-ban megegyeztek, hogy évente leülnek találkozni – ennek soros ülését tartották meg. A miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar külpolitika számára nagyon fontos a Törökországgal való jó kapcsolat, mert nélküle nem lehet megállítani az EU-t fenyegető migrációt, míg Erdoğan jó barátjának nevezte Orbán Viktort. A két ország magas szintű képviselői a találkozón több államközi megegyezést írtak alá – számol be róla az index.hu.

A hírportál arról is tudósít, hogy „Azért vagyunk itt, hogy megvédjük a kurdokat” mondattal tüntetés kezdődött a török államfő budapesti látogatása ellen. A tüntetés elején pár száz fiatal és idős ember gyűlt össze, akikhez folyamatosan újabb csoportok csatlakoztak.

A merce.hu beszámolója szerint késő délutánra már több ezren vettek részt. A tüntetők kurd indulókat énekeltek, kifeszítették a kurd zászlót, füstpatronokat gyújtottak meg, miközben olyanokat skandáltak mint: „Nem kell háború!”, „Szabad Rojavát!”, „Erdogan takarodj!”, „Erdogan terrorist!”, „Náci Erdogan”, „Gyilkosok!”.

Ezzel a tüntetéssel párhuzamosan a kurdok ellen elkövetett háborús bűnök elkövetői ellen, tiltakozásképpen a török nagykövetség előtt gyertyagyújtást terveznek, illetve egy ettől is független eseményként kurdok tüntetnek a Gül Baba türbéjénél Erdoğan látogatása ellen. (index.hu/merce.hu)

Nyitókép: index.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS