2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Trump: Az impeachment az amerikai történelem legnagyobb boszorkányüldözése

2019. október 31. 18:25, utolsó frissítés: 18:28

Az amerikai képviselőház csütörtökön megszavazta az elnök felmentésére irányuló eljárás jogszerűségét kimondó határozatot.

A demokrata párti többségű képviselőházban – amely az amerikai kongresszus alsóháza – 232:196 arányban voksoltak a benyújtott határozati javaslatra. A határozat értelmében az elnök alkotmányos felmentését célzó eljárás (impeachment) előtt szükséges vizsgálatok jogszerűek és ezentúl nyilvánosak is lesznek.

A szavazás nem magáról az impeachment eljárás megindításáról szólt, hanem a megindításhoz vezető vizsgálatok jogszerűvé tételéről. A republikánus törvényhozók ugyanis mindeddig azt kifogásolták, hogy demokrata párti kollégáik úgy kezdték meg a vizsgálódást és a meghallgatásokat, hogy előtte - a házszabálynak megfelelően - nem szavazott róla a képviselőház.

Két demokrata párti politikus – a minnesotai Collin Peterson és Jeff Van Drew New Jerseyből – a határozat – vagyis a vizsgálatok és a meghallgatások folytatása - ellen voksolt. Egyetlen republikánus képviselő sem szavazta meg a határozatot.

A szavazáson Nancy Pelosi házelnök elnökölt. A házelnökök a hagyományok szerint általában nem szavaznak, de Pelosi ezúttal voksolt, mégpedig pártja irányvonalának megfelelően igennel.

Donald Trump amerikai elnök percekkel a voksolás után a Twitteren reagált. „Az amerikai történelem legnagyobb boszorkányüldözése" - írta a mikroblogban az elnök, aki a voksolás előtt, csütörtökön reggel több Twitter-bejegyzést is közzétett erről.

Donal Trump kampánya közleményt adott ki, amelyben a szavazást az elnök „szigorúan politikai okból történő elmozdítási kísérletének" minősítette.

„A mai szavazás csupán azt bizonyítja, hogy az egész impeachment-folyamat már a kezdetektől fogva sarlatánság" – fogalmazott a közleményt aláíró Brad Parscale kampánymenedzser. Hozzáfűzte: „a választók majd megbüntetik azokat a demokratákat, akik asszisztáltak ehhez a komédiához".
(MTI)
Nyitókép: bostonglobe.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS