2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Reagált a magyarországi Coca-Cola a félmillió forintos fogyasztóvédelmi bírságra

2019. október 17. 11:34, utolsó frissítés: 11:38

A magyarországi fogyasztóvédelem megbírságolta a Coca-Colát a vállalat augusztusban elindított, és mindössze néhány napig tartó #loveislove kampánya miatt. A kampányban a Coca-Cola meleg párokat ábrázoló plakátokat helyezett ki, ez pedig rendkívüli felháborodást váltott ki a magyarországi jobboldali és szélsőjobboldali közéleti személyiségék részéről is.

A Coca-Cola kampányának plakátjai a budapesti Batthyány téren. Fotó: Lengyel-Szabó Péter/ Index.huA Coca-Cola kampányának plakátjai a budapesti Batthyány téren. Fotó: Lengyel-Szabó Péter/ Index.hu


A kampány miatt a fideszes Boldog István kólabojkottot hirdetett, amire Alföldi Róbert rendező egy kólázós fénykép megosztásával reagált, majd rengeteg ellenzéki politikus is követte a rendező példáját. A Coca-Cola pár nappal később lecserélte a plakátokat, de állításuk szerint nem a botrány miatt.

A magyar fogyasztóvédelem, lakossági bejelentések alapján úgy döntött, hogy a Coca-Cola megsértette a reklámokra vonatkozó törvénynek azt a pontját, ami szerint tilos az olyan reklám, amely a gyermek - és fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését károsíthatja.

A vállalatot arra kötelezték, hogy fizessen ki 500 ezer forint bírságot, továbbá elrendelték, hogy a továbbiakban nem használhatnak „gyerekek és fiatalkorúak fejlődését károsítható” reklámokat. A fogyasztóvédelem határozata egyelőre nem végleges.

A nem végleges határozat kézhezvétele után a Coca-Cola közleményt adott ki, amelyben közölték: továbbra is kitartanak a sokszínűség mellett.

„A Coca-Cola változatlanul hisz abban, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk, függetlenül a nemzetiségtől, vallástól, nemtől, életkortól, etnikai származástól, beszélt nyelvtől, hobbiktól és véleményektől”- írja sajtóközleményében a Coca-Cola.

A vállalat közölte, hogy a következő lépések egyeztetése folyamatban van. (humenonline.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS