2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Utolsó előtti helyen áll Magyarország a nemek közötti egyenlőség szempontjából az EU-ban

2019. október 17. 09:59, utolsó frissítés: 10:00

Utolsó előtti helyen áll Magyarország az unióban a nemek közötti egyenlőség szempontjából. A magyaroknál csak a görögök kaptak kevesebb pontot a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének évente megismételt kutatásában - írja a Euronews.com.

Az európai ranglistát továbbra is Svédország vezeti 83,6 ponttal, majd Dánia következik 77,5 ponttal. Magyarország az utolsó előtti, 27. helyet szerezte meg 51,9 pontjával a maximálisan adható 100-ból. Ez azt jelenti, hogy 2005 és 2017 között csupán 2,4 pontot sikerült javítania, a 2005-ös eredményhez képest így két hellyel hátrébb csúszott. Az EU-átlagtól 15,5 ponttal maradt el Magyarország, az első helyen végzett svédektől pedig 31,7 ponttal. Románia szintén nem teljesített túl jól, 54,5 ponttal hátulról a negyedik a listán, Szlovákiát sikerült még maga mögé utasítania.A kedden közzétett jelentés szerint egyébként az EU egészének pontszáma is csupán egy ponttal nőtt a 2017. évi mutató óta, így most az uniós átlag 67,4 ponton áll a 100-ból.

A jelentés szerint Magyarország pontszáma minden vizsgált területen alacsonyabb volt, mint az uniós átlagé, de a legrosszabbul mégis a "hatalom" terén teljesített, ami a döntéshozásban fennálló egyenlőtlenséget vizsgálta. Az unióban ez fejlődik a leggyorsabb ütemben, de Magyarország csak 20,6 pontot ért el a 100-ból. Nem csoda, hogy ilyen kevés pontot kapott, mivel kevesebb nő van vezető beosztásban, kevesebb a női képviselő és miniszter a politikában, és a női kutatók, mint máshol Európában. A jelentés szerint eközben az állami tulajdonú médiában a női vezetők aránya 30,4 százalékos.

A második legrosszabbul az "idő" kategóriában szerepelt Magyarország, ahol 6,8 pontot rontott előző eredményéhez képest és csupán 54,3 pontot szerzett - ez azt mutatja, hogy a házimunka, idős- és gyerekgondozás terén még mindig nincs egyenlőség. Jó példa erre az, hogy míg a nők 55,8 százaléka mindennap főz otthon, addig a férfiaknál ez az arány csupán 13,8 százalék.

Két olyan terület is volt, ahol fejlődés volt a 2005-ös eredményhez képest: az egyik az oktatás, a másik pedig a munkahelyekhez való egyenlő hozzáférés.

A leginkább mégis a pénzhez való egyenlő hozzáférés, a keresetek terén fejlődött az elmúlt 12 évben, ami jelenleg 71,6 ponton áll.

A magyar nők egészségügyi szempontból állnak legközelebb a férfiakhoz (86,6 pont), mivel kevesebben dohányoznak és isznak közülük, valamint magasabb a várható élettartamuk, mint a férfiaknak, az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférésük pedig ugyanolyan.

Összességében nézve a jelentés megállapította, hogy bár a magyar pontszám kismértékben nőtt, még mindig mélyen az EU-s átlag alatt maradt. A fejlődés ennyire lassú üteme pedig ahhoz vezet, hogy egyre nő az unió más országaihoz képest a nemek közötti különbség mértéke. (euronews.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS