2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Petárdákkal és kövekkel dobálták kedd este a katalán tüntetők a rohamrendőröket

2019. október 16. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Barcelonában a spanyol központi kormány képviselete előtt a függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó ítélet ellen tiltakozók egy csoportja üdítős dobozokkal, petárdákkal, kövekkel dobálta az épületet őrző rohamrendőröket, és megpróbálták áttörni a védelmi kordont, de a hatóságok visszaszorították őket.

A tömeg eredetileg az Ómnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) politikai civil szervezetek felhívására békés, gyertyás felvonulásra gyűlt össze. Később ugyanide hívta támogatóit a Katalán Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális csoport is.

Tüntetés zajlik Gironában is, szintén a kormányképviselet előtt, ahol sajtóbecslések szerint mintegy kilencezren vannak.

Nap közben is folyamatosak voltak a különböző utcai megmozdulások, tiltakozók kisebb-nagyobb csoportjai több közút forgalmát korlátozták időszakosan Katalóniában, valamint vasúti sínekre vonulva tüntettek, így akadályozva a közlekedést.

Délután öt órakor utasok tömegei vártak hosszú sorokban, hogy busszal vagy taxival a városközpontba jussanak, míg a rendőrség utasítást nem kapott, hogy feloszlassa a tömeget a reptér környékén. Ekkor 56 ember sérült meg, közülük tíz embert kórházba szállítottak.

A reptér környékét a Demokrácia Cunami nevű, alulról szerveződő mozgalom tagjai foglalták el. Az El País azt írja róluk, nincs egyetlen kimondott vezetőjük, a közösségi médiában szerveződnek, és a hongkongi tüntetések tapasztalataiból inspirálódnak. Fernando Grande-Marlaska, a szocialista spanyol kormány belügyminisztere kedden arról beszélt, hogy vizsgálják, ki áll a mozgalom mögött.

A tiltakozók azt szeretnék, ha eltörölnék az elítélt katalán politikusok büntetését, a spanyol kormány azonban egyelőre világossá tette, hogy nem fognak felmentést adni nekik. (hírszerk./mti)

Nyitókép: thebl.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS