2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hszi Csin-ping a csontjaik porrá zúzásával fenyegette meg a hongkongi tüntetőket

2019. október 14. 17:24, utolsó frissítés: 17:25

Hszi Csin-ping könyörtelenül visszavágna azoknak, akik megosztanák Kínát – avagy szembe mennének akaratával. A Kínai Népköztársaság elnöke a vártnál is keményebben figyelmeztette kritikusait. Hszi Csin-ping úgy fogalmazott a BBC értesülései szerint, hogy nem tűr semmiféle ellenvéleményt, bármilyen kísérlet Kína megosztására „összetört testekkel és porrá zúzott csontokkal” fog végződni.

Kína államelnöke ugyan nem konkretizálta pontosan, kikre céloz ezalatt, viszont a vasárnapi figyelmeztetését a BBC Hongkonggal hozta összefüggésbe, ahol négy hónapja folyamatosan, egyre durvuló tüntetések vannak – legutóbb most vasárnap is.

Mint írták, Kína kormánya „külső erőket” hibáztatta a zavargások kiváltásáért, és azzal vádolta az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot, hogy beavatkoztak kínai belügyeibe.

Ez idáig Hszi Csin-ping nem szólalt meg a hongkongi tüntetések kapcsán. Most azonban a „ritka és erőteljes figyelmeztetése” félelemre adott okot a tüntetők körében. Egyesek attól tartanak, hogy bár eddig Kína elnöke a rendőrségre hagyta a tüntetések kezelését, azonban az egyre erőszakosabbá váló demonstrációkat megelégeli, és a kínai hadsereget küldi majd be a különleges státuszú városállamba rendet teremteni.

A BBC nemzetközi elemzőkre hivatkozva azonban ezt még nem tartja valószínűnek, mivel annak, az 1989-es Tiananmen téri megtorláshoz hasonlóan – ahol több száz demokráciapárti aktivista veszthette életét –, nagyon rossz nemzetközi visszhangja lenne.

Bár Hongkong Kína része, de magas szintű autonómiával rendelkezik – saját jogi és igazságszolgáltatási rendszere van, és sokkal több szabadsága van itt az embereknek. Ugyanakkor már egy ideje növekedett a Peking-ellenes hangulat, amikor egy új törvényjavaslatot nyújtottak be, aminek értelmében a bűnözőket a hongkongi bíróság helyett Kínába kellett volna küldeni.

Ennek hatására vette kezdetét júniusban a tüntetéssorozat, ugyanis sokan attól féltek, hogy a pekingi kormány ezt arra fogja használni, hogy üldözőbe vegye kritikusait, és ez aláásná hongkongi bírói függetlenségét is. A nagymértékű tiltakozások hatására eredetileg a kormány úgy reagált, hogy hajlandó lenne visszavonni a törvényjavaslatot, azonban addigra a tiltakozások tovább fokozódtak.

A BBC szerint a tüntetők az „öt követelést” szeretnék kiharcolni, amely teljes demokráciát biztosítana Hongkong számára, valamint azt is, hogy vizsgálják ki a rendőrség szerintük túlzott erőszakos fellépését a demonstrációk alkalmával. Június óta minden hétvégén tüntetések zajlanak minden kerületben. Több mint 2300 embert tartóztattak le a tüntetések megkezdése óta.
(BBC/hírszerk.)
Nyitókép: wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS