2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország meg akarta vétózni azt a nyilatkozatot, amelyben az EU elítéli Törökországot a kurdok elleni agresszió miatt

2019. október 10. 11:18, utolsó frissítés: 11:18

A német Der Spiegel írta meg először, hogy szerdán magyar diplomaták meg akarták vétózni az Európai Unió nyilatkozatát, amelyben a török hadsereg Szíriában való katonai beavatkozásáról szólt.

Néhány politikus az Európai Bizottság részéről és a luxemburgi miniszterelnök is figyelmeztetett, hogy rendszeresen meg szokott történni, hogy Magyarország blokkolja az uniós külpolitikát.

A magyar diplomaták ellenkezése miatt így majdnem egy napot késett az Európai Unió nyilatkozata. A dolog pikantériája, hogy a török invázió újabb menekülthullámot indíthat el Európa fele, a bombázott városokból már most ezrek indultak útnak, de legtöbben egyelőre délre vonultak, a kurdok által ellenőrzött területre.

Az Európa Unió figyelmeztetni akarta Recep Tayyip Erdoğan török elnököt és kormányát a szíriai invázió következményeire. Amikor elkezdtek olyan hírek érkezni, hogy súlyosbodnak az összecsapások és civil áldozatok is vannak, a magyar diplomaták is beadták a derekukat, és este fél kilenc előtt végül megszületett a közös deklaráció.

A nyilatkozatban az Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet, mivel az további civil áldozatokat követelhet, és újabb menekülthullámot indíthat meg. Az EU arra is emlékezteti Törökországot, hogy az akcióval veszélybe sodorja az Iszlám Állam ellen létrehívott globális koalíció munkáját, amelynek maga Törökország is tagja.

A Der Spiegel szerint hiába várta több európai ország is, hogy a magyarok megmagyarázzák, pontosan miért is vétóznak, ezt nem tették meg. Délutánra már elkezdődtek a bombázások, és végül a magyar fél is rábólintott a nyilatkozatra. (hírszerk.)

Címoldali kép: The New republic

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS