2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jean-Claude Juncker: Törökország azonnal állítsa le offenzíváját Szíria északkeleti részén

2019. október 09. 18:29, utolsó frissítés: 19:27

Az Európai Unió felszólítja Törökországot és a többi harcoló felet, hogy azonnal állítsák le a Szíria északkeleti részén szerdán megkezdett offenzíváját – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette a hadműveletek megkezdését.

Jean-Claude Juncker önmérsékletre intett a harcokkal kapcsolatban, és hangsúlyozta a civil lakosság védelmének jelentőségét. A politikus hangsúlyozta, hogy amennyiben Törökország nem vet véget az offenzívának, az EU nem fogja finanszírozni a harcok térségében tervezett biztonsági övezet létrehozását, amelyet Törökország a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezettől megtisztított területeken hozna létre.

A Béke Forrása fedőnevű hadművelet elsősorban az SDF gerincét adó Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport ellen irányul a török tájékoztatás szerint, az ankarai kormány ugyanis biztonsági kockázatként tekint a délkeleti határán jelenlévő milíciára. Ezzel kapcsolatban Juncker azt mondta, az EU elismeri, hogy Törökországnak biztonsági fenyegetést lát Szíriával közös határán, de ha Törökország nem tesz eleget a felszólításnak, ne várja el, hogy az unió anyagilag hozzájáruljanak az ország biztonságához.

Erdogan bejelentésével egy időben az NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Áin városát. Az NTV szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahol a helyszíni felvételek alapján füstfelhők láthatók.

Csalódásra ad okot Törökország szerdai ítélete, amely szerint az illetékes hatóságok meghosszabbították két török emberi jogi aktivista fogva tartását, egy további személy esetében pedig megújították az ellene folyó eljárást - közölte Dunja Mijatovic, az Európa Tanács új emberi jogi biztosa rövid Twitter-üzenetében szerdán.

Börtönben marad az emberi jogi aktivista

A török hatóságok szerdán további három hónappal hosszabbították meg Oszama Kavala üzletember, emberi jogi aktivista több mint két éve tartó fogva tartását. Őt azzal a váddal állították elő, hogy a Gezi parkban 2013-ban rendezett tüntetések idején a „rendszer megdöntésére irányuló tevékenységet" folytatott.

Szintén meghosszabbították Ahmet Altan regényíró, újságíró és kiadóvezető fogva tartását, akit 2016 őszén vettek őrizetbe alkotmányos rend megdöntésére irányuló tevékenység vádjával (állítólag a törvényhozás munkájába való erőszakos beavatkozására szólított fel).

Taner Kilic ügyvéd, emberi jogvédő ellen pedig megújították a terrorista szervezetben való részvétel vádjával indított eljárást.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa hangsúlyozta, a török hatóságok döntése elfogadhatatlan. A túlkapásoktól tartózkodni kell, a civil társadalom zaklatását pedig be kell szüntetni – tette hozzá.
(MTI)
Nyitókép: dw.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS