2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A mezőgazdasági miniszter szerint Romániában annyi a traktor, hogyha azokat sorba állítanák, négyszer érnék körbe az országot

2019. október 09. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

Romániában 200 ezer traktor van, ezek sorba állítva négyszer érnék körbe az országot - próbálta érzékeltetni szerdán a bukaresti gazdafórumon Petre Daea mezőgazdasági miniszter a szakágazat 1989 utáni fejlődését.

A tárcavezető ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy a mezőgazdasági kutatásban 'évekig nem tették azt, amit tenni kellett volna', de azt mondta: az elmúlt két évben behoztak a lemaradásból.

Kifejtette: nagy összegeket fektettek a jégeső-elhárító rendszerbe, amely valóságos "nehéztüzérségként' működik, és amelynek hiányában idén 'pusztulás' lett volna.

Beszédében Daea azt mondta: Románia az Európai Unió (EU) pódiumán áll.

'Évi hárommillió tonna búzával léptünk be az EU-ba, az utóbbi három esztendőben folyamatosan több mint 10 millió tonna termett. (...). Mindezek a számok arra vezetnek, hogy Románia mezőgazdasági termelése óriásit ugrott előre a csatlakozás óta eltelt években. Románia ma dobogós helyen áll az Európai Unióban' - hangoztatta Daea.

A 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben elért kiemelkedő mezőgazdasági termelés annak köszönhető, hogy időben kifizettük a területlapú támogatásokat, és uniós, illetve kormányalapokból beruházásokat hajtottunk végre a mezőgazdaságban - fejtette ki nagy tapsot aratva a tárcavezető.

A bukaresti fórumon, amelyen részt vett Viorica Dăncilă kormányfő is, és amelyhez üzenetet intézett Phil Hogan, az Európai Bizottság agrárbiztosa, mintegy tizenegyezer gazda vesz részt az ország egész területéről.(agerpres)

Nyitókép: Cuget Liber

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS