2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magára hagyja kurd szövetségeseit Trump. Erdogan támadni készül

2019. október 07. 18:10, utolsó frissítés: 18:10

Az amerikai fegyveres erők elkezdtek kivonulni Északkelet-Szíriából, miután Washington előzőleg közölte, hogy az Egyesült Államok nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe - közölte Recep Tayyip Erdogan hétfőn az ankarai repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján, mielőtt Szerbiába indult hivatalos látogatásra.

A török államfő egyúttal megerősítette, hogy Ankara eltökélt az újabb katonai beavatkozást célzó döntésében, ugyanakkor hozzátette, hogy a török és az amerikai fél folytatja egyeztetéseit az ügyben. "Nem fogadhatjuk el, hogy terrorszervezetek fenyegetnek" - hangoztatta.

Törökország ugyanis terrorszervezetnek tartja a határ túloldalát ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, amely a Washington támogatta kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) gerincét alkotja.

Erdogan vasárnap este telefonon beszélt Donald Trump amerikai elnökkel az Eufrátesz folyótól keletre közösen létrehozandó szíriai biztonsági övezetről, miután a török elnök fenyegetően bejelentette: országa elégedetlen a folyamat előrehaladtával, a közös járőrtevékenység időhúzás, ezért Ankara nemzetbiztonsági érdekből akár rövid időn belül hadműveletet indíthat a terü
leten.

A török elnöki hivatal a beszélgetés után arról számolt be, hogy Erdogan és Trump megállapodott abban, hogy novemberben Washingtonban találkoznak.

Az amerikai elnöki hivatal később ugyanakkor azt jelentette be, hogy Washington nem támogatja és nem bonyolódik bele a várható török hadműveletbe. Hozzátették: "mivel az Iszlám Állam kalifátusát már legyőzték, az amerikai haderő a közvetlen térségben többé már nem lesz jelen".

Jelenleg több mint ezer amerikai katona állomásozik Szíria északkeleti területein, ahol szorosan együttműködnek a kurd harcosokkal. Washington az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcában őket tartotta a legszorosabb szövetségeseinek, Ankara azonban potenciális veszélyforrásként tekint rájuk, mert szerinte kapcsolatban állnak a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

A Fehér Ház közleménye azt is hangsúlyozta, hogy a washingtoni követelések ellenére az európai országok nem voltak hajlandóak visszafogadni azokat az állampolgáraikat, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz, így az Egyesült Államok sem akarja többé rájuk költeni az adófizetők pénzét, többé nem tartja őrizetben az IÁ egyetlen dzsihadistáját sem. "Mostantól Törökország a felelős az elmúlt két évben foglyul ejtett valamennyi IÁ-harcosért" - szögezte le a közleményben Stephanie Grisham szóvivő.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) minapi közlése szerint több mint 11 ezer terroristát tartanak fogva 30 fogdában azon a területen, amely az SDF fennhatósága alatt áll Északkelet-Szíriában, az Eufrátesz és az iraki határ között.

Erdogan hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy ennél kevesebb terroristát tartanak fogva.

A török elnök végül ismertette, hogy nagy valószínűséggel november első felében találkozik Washingtonban Donald Trumppal.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő hétfői Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy "Törökország nem vetett szemet senkinek sem a földjére". Hozzátette, hogy az Ankara által kialakítandó biztonsági övezetnek Szíria területi integritásának keretein belül két célja van: az egyik a határ biztosítása a terroristák felszámolásával, a másik a szíriai menekültek hazatérésének szavatolása.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter ugyancsak Twitter-fiókján hétfőn azt írta: Törökország hozzájárul Szíria békéjéhez és stabilitásához. Hangsúlyozta: Ankara határozottan kitart amellett, hogy a térséget megtisztítsa a terroristáktól, így garantálva Törökország biztonságát. Cavusoglu szintén leszögezte: Ankara - ahogy eddig is - ezután is támogatja Szíria területi egységét.

Fahrettin Altun, a török elnök kommunikációs hivatalának igazgatója hétfőn a Twitteren arra mutatott rá, hogy Törökország az Iszlám Állam ellen is harcolni fog és megakadályozza, hogy új erőre kapjon. Altun azon vélekedését is kifejezte, hogy a PKK a kurd nép ellensége. Továbbá jelezte: a szíriai kurd milíciáktól megszabadított területen Ankara biztosítja majd a szükséges szolgáltatásokat, ahogy azt tette korábban is, az Északnyugat-Szíriában végrehajtott két hadműveletet követően.

A Yeni Safak török kormányközeli napilap hétfői értesülése szerint a törökbarát Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ernyőszervezet 14 ezer harcosa kelt útra Északnyugat-Szíriából, hogy csatlakozzon a hadművelethez az Eufrátesztől keletre. Az újság úgy tudja, hogy szükség esetén ez a létszám még növelhető. (mti)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS