2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ursula van der Leyen a visszautasított jelöltek gyors helyettesítését kéri

2019. szeptember 30. 18:39, utolsó frissítés: 18:39

Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke a román és magyar biztosjelöltek gyors helyettesítését kérte, miután az Európai Parlament Jogi Bizottsága (JURI) hétfőn összeférhetetlenségre hivatkozva véglegesen elutasította Rovana Plumb és Trócsányi László jelöltségét.

Az EB-elnök szóvivője szerint az ügyben már megkezdődtek a konzultációk a bukaresti és a budapesti kormánnyal. A szóvivő hozzátette: Ursula van der Leyen egyelőre nem kapott hivatalos értesítést az elutasításról David Sassolitól, az Európai Parlament elnökétől.

A JURI-bizottság hétfőn elutasította Rovana Plumb román és Trócsányi László magyar biztosjelölt jelöltségét. Rovana Plumbnak a közlekedési portfóliót szánta az Európai Bizottság elnöke, míg Trócsányi a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos lett volna.

Az információt Twitteren erősítette meg Jaume Duch, az Európai Parlament szóvivője.

A hétfői ülésen a JURI-bizottság 13 tagja a román jelölt ellen szavazott, heten támogatták. A testület elutasította a Trócsányi László jelölését is, a magyar jelölt ellen 12 EP-képviselő szavazott, kilencen támogatták.

A JURI-bizottság elnöke, Lucy Nethsingha (Renew Europe csoport) levélben értesítette a döntésről az EP elnökét.(agerpres)

Nyitókép: EurActiv

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS