2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dorian után most Humberto pusztít a Bahamákon

2019. szeptember 15. 17:19, utolsó frissítés: 17:19

Humberto névre keresztelt trópusi vihar csapott le helyi idő szerint szombaton a Dorian hurrikán által két hete letarolt a Bahamákra, számolt be róla az MTI. A vihar óránkénti 85 kilométeres széllökésekkel érkezett a szigetekre, és arra lehet számítani, hogy hétfőig 15 centimétert meghaladó esőt zúdít a térségre.

A Bahamákon tartózkodik jelenleg Antonió Guterres ENSZ-főtitkár, aki azt nyilatkozta a Dorian hurrikán által sújtott területek helyszíni szemléje után, hogy még sosem látott ehhez hasonló pusztítást. A főtitkár szerint a Doriannak rá kell ébresztenie a világot arra, hogy micsoda veszélyekkel járhat az éghajlatváltozás. A nemzetközi közösségnek segítséget kell nyújtania az olyan országoknak, mint a Bahamák, amelyek nem tehetnek a klímaváltozásról, ugyanakkor a legjobban kitettek pusztító következményeinek - mondta Guterres.

Meteorológusok szerint a Bahamák térségét elhagyva, helyi idő szerint vasárnap este vagy hétfő reggel a Humberto hurikánná erősödhet, és jóllehet nem fog áthaladni szárazföldi területeket, nagy hullámokat korbácsolhat a Bahamák északnyugati szigeteinél, illetve Florida, Georgia és Dél-Karolina partjainál.

A Bahamákon szeptember elején söpört végig a legerősebb, 5-ös kategóriába sorolt Dorian hurrikán, rettenetes pusztítást okozva. A hatóságok ötvenre teszik a halálos áldozatok számát, és több száz embert eltűntként tartanak nyilván. A Bahamák északi szigetét, Abacót teljesen letarolt a csaknem 300 km/órás sebességű hurrikán. A szigeteken javában tart az eltűntek felkutatása és a károk felszámolása. A mostani trópusi vihar nyilvánvalóan nehezíteni fogja a kárfelszámolók és segélymunkások dolgát, de erejében messze elmarad majd Doriantól. (mti/index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS