2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A cseh elnök felülvizsgálná Koszovó függetlenségének cseh elismerését

2019. szeptember 12. 11:59, utolsó frissítés: 11:59

Miloš Zeman cseh elnök felülvizsgálná Koszovó függetlenségének cseh elismerését, és támogatná annak visszavonását.

Miloš Zeman szerdán Belgrádban beszélt az elképzelésről újságíróknak az Aleksandar Vučić szerb elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Véleménye szerint egy háborús bűnösök által vezetett államnak nincs helye a demokratikus országok között. Emlékeztetett arra, hogy a koszovói háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi bíróság a közelmúltban több koszovói vezetőt is gyanúsítottként hallgatott meg, és voltaképpen ez vezetett a miniszterelnök lemondásához is.

Kijelentette, hogy egy hónapon belül felveti a kérdést Prágában is. Ezzel egy időben emlékeztetett arra, hogy Lubomir Metnar védelmi miniszter korábban már hibának nevezte, hogy Prága független államként ismerte el Koszovót, így az ő támogatottságára mindenképpen számít a cseh elnök.

Miloš Zeman kedden, Belgrádba érkezését követően is azonnal kijelentette, kedveli Szerbiát, Koszovót viszont nem.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

A világ mintegy száz országa - közöttük Csehország - ismerte már el Koszovó függetlenségét, ám például Oroszország, Kína és India és szerint sem független állam Koszovó, és az Európai Unió sem egységes a kérdésben, hiszen a 28 tagország közül öt - Szlovákia, Románia, Spanyolország, Görögország, Ciprus - szerint sem önálló országról van szó.

Amennyiben Csehország is visszavonná a függetlenség elismerését, az óriási diplomáciai csapást jelentene Pristina számára, a közelmúltban ugyanis több kisebb ország is visszavonta az elismerést. (mti)

Nyitókép: Euronews

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS