2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Krím félszigeten vasárnap megtartott helyhatósági választások az ukrán parlament szerint törvénytelenek

2019. szeptember 11. 21:39, utolsó frissítés: 21:39

Törvénytelennek minősítette az Oroszország által a megszállt Krím félszigeten vasárnap megtartott helyhatósági választásokat az ukrán parlament szerdán elfogadott nyilatkozatában.

A nyilatkozatot a 450 fős törvényhozás 325 tagja támogatta. A Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Életért frakciónak viszont egy képviselője sem szavazott az előterjesztésre – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

Bohdan Jaremenko, a parlament külügyi bizottságának elnöke a szavazás előtt felszólalva hangsúlyozta, hogy a szeptember 8-án Oroszország által a Krímben tartott választásokat már több ország törvénytelennek minősítette.

„Nyilatkozatunk nem hozza vissza a Krímet, de egyértelműen megmutatja, hogy bármilyen összetételű is a Verhovna Rada (ukrán parlament), bármilyen frakciók alkossák is, nem változik Ukrajna nemzeti elkötelezettsége megszállt területeinek visszaszerzésére, ott élő állampolgárainak visszahozatalára ukrán családunkba" – hangsúlyozta. Hozzátette, ez jelzés arra, hogy Ukrajna e tekintetben nem változtat politikáján.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap kiadott közleményében felszólította Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy növeljék a nyomást Oroszországra a Krím félszigeten tartott választások miatt. A tárca arra is rámutatott, hogy Oroszország a választásokat törvénytelenül, a nemzetközi jog megsértésével rendezte meg az általa – az ukrán hivatalos megfogalmazás szerint – „ideiglenesen megszállt" félszigeten.

Kijev a külügyi közleményben arra figyelmeztetett, hogy a szankciós nyomás enyhítésére irányuló bármely lépés „csak megerősíti büntethetetlenségének hitében, és újabb jogsértések elkövetésére ösztönzi a megszálló államot".

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint a krími parlament, illetve helyi települési tanácsok tagjait választották meg az Ukrajnától 2014-ben Oroszország által önkényesen elcsatolt félszigeten.
(MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS