2019. június 18. keddArnold, Levente
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Japán pontosság-mánia okozta a katasztrófát?

2005. április 27. 12:04, utolsó frissítés: 12:04

Úgy tűnik, a vonat 23 éves, tapasztalatlan vezetője okozta az Oszaka belvárosában hétfőn történt súlyos szerencsétlenséget. Amagaszakiban West Japan Railways társaság egyik utasszállító vonata egy kanyarban kisiklott. A legfrissebb adatok szerint 91-en vesztették életüket és 456-an sebesültek meg.

A fiatal konduktor gyorsított, mivel egy – európai szemmel semmiségnek tűnő – 90 másodperces késést próbált behozni, amikor a baleset történt. A baleset okait vizsgáló bizottság közlése hatalmas felhördölést keltett a lehető legnagyobb pontosságra törekvő japánok körében: kiderült, hogy igen gyakoriak az olyan balesetek, melyek könnyen elkerülhetőek lennének, ha nem ragaszkodnának a másodpercnyi pontossághoz.

„Nincsen rugalmasság a társadalomban. Az emberek sem rugalmasak” – fogalmazott Yasuyuki Sawada, az egyik helyszínelő japán munkás. „Ha külföldre utazol, meglátod, hogy a vonatok nem feltétlenül pontosak. Ezt a katasztrófát a japán civilizáció okozta” – mondta a munkás.

2004-ben nagy vitát váltott ki, hogy egy forgalmas vasútvonalon közlekedő szerelvények átlag 6 másodperces késést regisztráltak. A vasúttársaságok persze titkolják ezt, de bárki észreveheti, hogy a késéseket nem meghibásodások, hanem előreláthatatlan események – például tájfunok, vagy vonat elé ugró öngyilkosok okozzák. (nyt)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS