2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Korea „valóban hatalmas fegyvereket” tesztelt

2019. augusztus 25. 11:01, utolsó frissítés: 11:05

Szombaton Észak-Korea újabb rakétakísérleteket hajtott végre – írja az MTI Dél-Koreai vezérkari jelentésekre hivatkozva.

Észak-Korea gyakran végez rakétakilövő teszteket, most is két új fejlesztésű nagy-kaliberű rakéta-sorozatvetőt tesztelt. A rakétákat Japán irányába a tengerbe lőtték, ám Japán területi vizein kívülre csapódtak a tengerbe.

Az ilyen tesztek miatt Észak-Korea ellen nemzetközi szankciók vannak érvényben, mert egy-egy ilyen fegyverkísérlet erőteljesen érezteti gazdasági hatását a 25 milliós lakosságú országban.

A tegnapi kilövések Kim Dzsong Un személyes felügyelete mellett zajlottak, a teszt sikeres volt. Kim Dzsong Un szerint „valóban hatalmas fegyverekről” van szó, és az észak-koreai hírügynökségek szerint azt is hozzátette, hogy az országnak folytatnia kell a koreai stílusú stratégiai és taktikai fegyverek fejlesztését.

Bartók András, a magyarországi Nemzeti Közszolgálati Egyetem, biztonságpolitikai szakértője szerint, a mostani kis hatótávolságú rakétakísérletek érdemben nem adnak hozzá Észak-Korea nukleáris csapásmérő képességéhez – írja azt MTI. A szakértő szerint a tesztek inkább a politikai kommunikáció sajátos formái, céljuk az lehet, hogy az amerikai elnökválasztásokhoz közeledve beszédtémává váljanak Donald Trump számára. Vélekedését arra a tapasztalatára alapozta, hogy az elönkválasztások után Észak-Korea számára korábbi diplomáciai folyamatok megakadtak, vagy más irányt vettek, ezért bizalmatlan ebben az időszakban.

Más szakérők szerint – ezzel összecsengően – Észak-Korea célja az, hogy bővítse mozgásterét az atomprogramjáról folytatott tárgyalások felújítása érdekében, miután az egyeztetések holtpontra jutottak az amerikai elnökkel folytatott februári eredménytelen tárgyalás során.
(MTI, index.hu)
Nyitókép: Daily Sabah - AFP

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS