2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megmérgezték a palesztin földeket

2005. április 26. 13:55, utolsó frissítés: 14:02

Méreganyagokkal szennyezik a palesztinok földjeit a ciszjordániai zsidó telepesek – állítja az Amnesty International. A szervezet állításait az izraeli természetvédelmi hatóság mérései is alátámasztják. A mérgezésben már a környékbeli palesztinok több jószága is elpusztult.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének Londonban kiadott közleménye szerint a telepesek az utóbbi hetekben több alkalommal is mérgező kemikáliát terítettek szét három, Hebrontól délre fekvő palesztin falu, Tuváni, Umm Faggara és Harrúba határában.

A jogvédők állításait a ciszjordániai Bír Zeit egyetem és az izraeli természetvédelmi hatóság mérései is alátámasztják. A vizsgálatok egy fluortartalmú, Izraelben betiltott méreganyagot, valamint egy rágcsálóirtásra használt alvadásgátló szert mutattak ki.

A vegyszerek számos juhot és egyéb haszonállatot megmérgeztek, ezek közül több el is hullott. A palesztin gazdák kénytelenek voltak állataikat vesztegzár alá venni, és sem az állatok húsát, sem tejét, sem az abból készült sajtféléket nem tudják használni, vagyis gyakorlatilag megélhetési forrásaiktól estek el az Amnesty International szerint. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS