2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merkel köszönetet mondott Magyarországnak a német egység megteremtéséhez való hozzájárulásáért

2019. augusztus 19. 13:45, utolsó frissítés: 13:45

Köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért a német kancellár a soproni evangélikus templomban tartott hétfői, a harminc évvel ezelőtti Páneurópai Piknik évfordulója alkalmából tartott istentiszteleten.

"Mi, németek nagy hálával gondolunk arra, ahogy Magyarország hozzájárult Európa megosztottságának megszűnéséhez és a német egység megteremtéséhez. Köszönetet mondunk ezért Magyarországnak" - hangsúlyozta Angela Merkel.

A kancellár felidézte: a 30 évvel ezelőtti piknik célja az volt, hogy a rendezők, a Magyar Demokrata Fórum és a Páneurópai Unió megünnepelje az európai békét, és azt tervezték, hogy néhány órára szimbolikusan megnyitják a magyar-osztrák határt. A magyar kempingekben nyaraló keletnémet állampolgárok között hamar elterjedt a rendezvény híre, és mindenüket hátrahagyva százával keltek útra Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba - tette hozzá.

Angela Merkel világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket, és kiemelte: a magyar határőrök nem lőttek a keletnémet állampolgárokra, és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amely a szolgálati előírások fölé helyezte az emberiességet.

Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van

- jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök az ökumenikus istentiszteleten.

"Hittünk benne és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: ma is ezen múlik minden, és ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi BalázsFotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Itt, Sopronban, keletről bontottuk meg a falat, itt nyitottuk meg a német és az európai egyesítés előtti utat - mondta Orbán Viktor.

A magyarok a németekhez fűződő kapcsolatukat mindig is különleges viszonynak látták. "Régi dolog ez", régebbi, mint a soproni piknik, és régebbi, mint a 20. századi közös vereségeink - fűzte hozzá. (mti)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS